Под лупом увозни кикирики и смокве

Милијана Латиновић
Под лупом увозни кикирики и смокве

Бањалука - Ораси, љешњаци, смокве и кикирики увезени из Бразила, Кине и других далеких земља, на полицама маркета у РС и БиХ наћи ће се тек када прођу строге контроле.

Ову одлуку донио је Савјет министара БиХ на посљедњој сједници због ризика да је у поменутим намирницама, које се иначе сматрају здравим производима, присутна већа количина афлатоксина који се убрајају у најјаче канцерогене.

Савјет министара је на приједлог Агенције за безбједност хране БиХ донио одлуку да се пооштре контроле приликом увоза орашастих плодова из Бразила, Кине, Египта, Индије, Гане и Турске. У Агенцији истичу је БиХ потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, преузела обавезу усклађивања законодавства са бриселским прописима.

Наглашавају да се прописи о храни примјењују при увозу бразилских ораха, кикирикија, пистација, сувих смокви, љешњака и мушкатног орашчића.

Произвођачи орашастих плодова у РС поздрављају овај потез институција и истичу да на све начине треба заштитити домаћу производњу.

- Вјерујем да ће ова одлука нама доста помоћи и да ће наши љешњаци и ораси имати бољи пласман на тржишту - рекао је Дејан Рашић из Бањалуке, који у Пискавици на површини од два хектара узгаја љешњаке.

Додаје да је прве љешњаке засадио прије четири године, са којих је ове године убрао 110 килограма.

Видосав Кичић из Јошавке код Челинца који орахе узгаја на једном и по хектару истиче да ће ове мјере сигурно имати ефекта на домаћу производњу.

- Цијена домаћег ораха је између 13 и 15 марака, а квалитет је неупоредив са оним који дође из Кине и других земаља. Анализе показују да су наши производи високог квалитета, имају добар омјер бјеланчевина и уља и као такви заслужују добар пласман - рекао је Кичић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да повећана количина афлатоксина представља озбиљан проблем, због чега су у БиХ на снази посебни услови којима се уређује увоз хране из одређених земаља.

Опасност од афлатоксина

Национални координатор за малигна обољења у РС Зденка Гојковић истиче да су афлатоксини главни узрочници настанка карцинома јетре.

- Афлатоксин изазива врло агресивну форму карцинома јетре код људи, а утиче и на оболијевање стоке уколико се храни контаминираном храном - рекла је Гојковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана