Пљуште жалбе на рад банака

Маријана Миљић
Пљуште жалбе на рад банака

Бањалука - Омбудсман за банкарски систем РС затрпан је примједбама на рад банака, а међу њима предњаче жалбе у вези са кредитима.

У извјештају о раду Омбудсмана за банкарски систем за прошлу годину наведено је да је лани запримљено 105 приговора и обавјештења у вези са радом финансијских организација.

- Забиљежено је повећање броја запримљених приговора и укупног броја спорних односа. У 2017. години завршено је 110 поступака, укључујући и 31 који је покренут 2016. године - наведено је у извјештају Омбудсмана за банкарски систем.

Од укупног броја ријешених примједби у прошлој години, највећи број њих, и то 102, односи се на послове са банкама, док се осам односи на микрокредитне организације.

Међу примједбама предњаче оне које се односе на послове са кредитима, а слиједе жалбе на послове са платним прометом, те електронским инструментима плаћања и депозитима.

- Тако се од укупног броја ријешених примједби, 52 односе на послове са кредитима, док 37 отпада на послове платног промета. Остале примједбе, односно њих осам, везане су за електронске инструменте плаћања, а седам за депозитне послове - наведено је у извјештају омбудсмана.

Економисти истичу да грађани, односно клијенти, нису у равноправном положају са банкама, односно то никада нису ни били.

- Банке својим клијентима, најчешће физичким лицима, намећу инфериоран положај. Уговори о кредитима или било којим другим пословима су понуђени по принципу “узми или остави” - навео је економиста Горан Радивојац.

Каже да било какав покушај да клијент промијени члан тог уговора није уродио плодом.

- Не знам за примјер да је неко успио у томе. Банке се понашају као апсолутни господари ситуације. Наплаћују провизије које су изнад просјека, а лани су оствариле рекордну добит. Грађани то осјећају кроз разне накнаде, провизије, документацију и нека супер обезбјеђења - додао је Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана