Пласирали 100 милиона КМ кроз кредите

Милијана Латиновић
Пласирали 100 милиона КМ кроз кредите

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске пласирала је у овој години више од 100 милиона марака кроз кредите, чиме је већ у октобру испунила план.

Директорица ИРБ РС Снежана Вујнић истакла је да је план за ову годину износио 85 милиона марака, те да је пројектован на бази тражње за кредитима ИРБ-а у претходним годинама.

- Закључно са трећим кварталом ове године одобрили смо укупно 101,5 милиона КМ кредита, што је око 15 одсто више од планираног износа. Изузетно смо задовољни овим резултатом, поготово имајући у виду ограничени раст кредитних пласмана банкарског сектора у РС, као и чињеницу да пословне банке имају вишка средстава. Истовремено, ово је и показатељ повећане атрактивности наших средстава за кориснике - истакла је Вујнићева.

Она је појаснила да ИРБ константно ослушкује потребе корисника кредита и прати актуелне трендове на тржишту.

- Настојимо да прилагођавамо и наше услове кредитирања за све кредитне линије. Додатно смо снизили основне каматне стопе и то 0,7 процентних поена за привреду, а 0,4 за стамбене кредите. Код појединих кредитних линија повећали смо максималне износе кредита, али и продужили рокове отплате, па је тако рок код кредита за привреду са 10 повећан на 12 година, а код стамбених кредита са 20 на 25 година - појаснила је Вујнићева и додала да је ИРБ увео и могућност рефинансирања код неких кредитних линија које раније нису могле да се користе за ту намјену. Вујнићева истиче да је ИРБ за три квартала ове године одобрио 24 милиона КМ стамбених кредита, што је повећање од 30 одсто у односу на првих девет мјесеци 2017. године.

Иако су план за ову годину већ испунили, Вујнићева истиче да то неће представљати проблем за кориснике који у наредним мјесецима аплицирају за кредит.

- План је пројектован на бази тражње за нашим кредитима у претходним годинама, а не према укупним средствима којима располажемо. Наша способност да до краја ове године финансијски подржимо све пројекте који испуњавају услове дефинисане нашим правилима пласмана не може се довести у питање. Располажемо адекватним финансијским потенцијалом за предвиђене намјене, тако да можемо одговорити на све потребе наших корисника - рекла је Вујнићева.

Она је истакла да ће у складу са потребама корисника и кретањима у банкарском сектору настојати да прилагођавају услове кредитне понуде да би привреда и становници РС имали на располагању повољна и доступна средства за подршку њиховим развојним пројектима.

Кредити за предузећа

Снежана Вујнић је истакла да ИРБ у прва три квартала ове године биљежи раст пласмана свих кредитних линија.

- Кредитном линијом за предузетнике и предузећа закључно са 30. септембром одобрили смо 73 милиона КМ, што је скоро три пута више него у истом периоду прошле године - рекла је Вујнићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана