Plaćanjem poreza do boljeg standarda

Plaćanjem poreza do boljeg standarda 25.09.2017 14:31 | Milijana Latinović

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske započela je jednomjesečnu promotivnu kampanju pod nazivom "Porez plaćaj, Srpsku jačaj" s ciljem podizanje svijesti građana o važnosti plaćanja poreskih obaveza i koristima koje iz toga proizlaze za pojedinca i društvo u cjelini.

Iz Poreske uprave RS su istakli da će u narednih mjesec raznim promotivnim aktivnostima nastojati građanima približiti značaj pravovremenog izvršavanja njihovih poreskih obaveza, a sve da bi uticali na povećanje poreskog morala stanovništva.

- Cilj je da se građani, od najmlađih do najstarijih, informišu o tim prednostima i da počnu razmišljati o tome koje dobrobiti za Srpsku donosi redovno izvršavanje poreskih obaveza, a ne samo o tome kako izigrati državu i izbjeći svoje obaveze - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Ističu da brojne države u okruženju i Evropi ulažu dosta napora da podignu poreski moral stanovništva, shvatajući da je to jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje životnog standarda i jačanje države i društva.

- Građanima je potrebno objasniti da bez plaćanja poreza nema jake RS. Redovnim plaćanjem poreskih obaveza pomažu obrazovni sistem, vraćaju penzionerima dostojanstvo, unapređuju zdravstvo, pomažu razvoj sporta i stvaraju nova radna mjesta - naglasili su u Poreskoj upravi i dodali da se sredstva prikupljena po osnovu naplate poreza usmjeravaju i u brojne infrastrukturne projekte, poput obnove i izgradnje novih saobraćajnica i mostova u lokalnim zajednicama.

Ističu da na ovaj način Srpska jača u svim segmentima, te da treba odbaciti mišljenje onih koji smatraju da se sredstva prikupljena naplatom poreza troše samo na plate i lagodan život budžetskih korisnika.

Podsjećaju da je Poreska uprava u prvih osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,543 milijarde maraka, što je za 112,7 miliona KM ili osam odsto više nego u istom periodu 2016. godine, čime je nastavljen pozitivan trend naplate od početka ove godine.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković smatra da treba jačati svijest građana da plaćanje poreza ne posmatraju kao obavezu, već kao potrebu.

- Sa boljom naplatom poreza biće više novca za finansiranje obrazovanja, zdravstva i svega što je građanima potrebno za normalan život - rekao je Duduković i dodao da je svijest građana u RS o ovom pitanju na niskom nivou.

Edukacija

Iz Poreske uprava RS ističu da će u narednom periodu nastaviti edukaciju mladih, kao ključni segment u promjeni načina razmišljanja u ovoj oblasti. Edukacije će organizovati kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica