Плаћањем пореза до бољег стандарда

Плаћањем пореза до бољег стандарда 25.09.2017 14:31 | Милијана Латиновић

Бањалука - Пореска управа Републике Српске започела је једномјесечну промотивну кампању под називом "Порез плаћај, Српску јачај" с циљем подизање свијести грађана о важности плаћања пореских обавеза и користима које из тога произлазе за појединца и друштво у цјелини.

Из Пореске управе РС су истакли да ће у наредних мјесец разним промотивним активностима настојати грађанима приближити значај правовременог извршавања њихових пореских обавеза, а све да би утицали на повећање пореског морала становништва.

- Циљ је да се грађани, од најмлађих до најстаријих, информишу о тим предностима и да почну размишљати о томе које добробити за Српску доноси редовно извршавање пореских обавеза, а не само о томе како изиграти државу и избјећи своје обавезе - казали су у Пореској управи РС.

Истичу да бројне државе у окружењу и Европи улажу доста напора да подигну порески морал становништва, схватајући да је то један од кључних механизама за побољшање животног стандарда и јачање државе и друштва.

- Грађанима је потребно објаснити да без плаћања пореза нема јаке РС. Редовним плаћањем пореских обавеза помажу образовни систем, враћају пензионерима достојанство, унапређују здравство, помажу развој спорта и стварају нова радна мјеста - нагласили су у Пореској управи и додали да се средства прикупљена по основу наплате пореза усмјеравају и у бројне инфраструктурне пројекте, попут обнове и изградње нових саобраћајница и мостова у локалним заједницама.

Истичу да на овај начин Српска јача у свим сегментима, те да треба одбацити мишљење оних који сматрају да се средства прикупљена наплатом пореза троше само на плате и лагодан живот буџетских корисника.

Подсјећају да је Пореска управа у првих осам мјесеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила укупно 1,543 милијарде марака, што је за 112,7 милиона КМ или осам одсто више него у истом периоду 2016. године, чиме је настављен позитиван тренд наплате од почетка ове године.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић сматра да треба јачати свијест грађана да плаћање пореза не посматрају као обавезу, већ као потребу.

- Са бољом наплатом пореза биће више новца за финансирање образовања, здравства и свега што је грађанима потребно за нормалан живот - рекао је Дудуковић и додао да је свијест грађана у РС о овом питању на ниском нивоу.

Едукација

Из Пореске управа РС истичу да ће у наредном периоду наставити едукацију младих, као кључни сегмент у промјени начина размишљања у овој области. Едукације ће организовати кроз посјете образовним установама или посјете ученика Пореској управи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица