Плаћање најкасније 60 дана од испоруке

Маријана Миљић
Плаћање најкасније 60 дана од испоруке

Бањалука - Предузећа и републичке институције убудуће ће морати да измире обавезе на основу испоручене робе у периоду од два мјесеца, а наплату ће моћи да одгоде само банкарским гаранцијама и мјеницама.

Услови плаћања прецизирани су предложеним законом о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама, који је усвојила Влада РС. Ово законско рјешење односи се на измирење новчаних обавеза насталих на основу уговора између предузећа и предузећа и републичких органа, управних организација, ванбуџетских фондова, јавних установа и локалних заједница.

Најзначајније разлике између нацрта и приједлога закона огледају се у томе што је дефинисано да се овај акт примјењује на финансијске институције само када је ријеч о новчаним обавезама које нису директно повезане са обављањем њихове дјелатности. Поред тога, презирано је да се као средство обезбјеђења у наплати обавеза може користити и мјеница авалирана од банке.

- Уговорени рок за измирење обавезе може бити дужи од 60 дана  само у случају да дужник изда банкарску гаранцију и мјеницу авалирану од банке повјериоцу. У случају да није уговорен рок за измирење, дужник је обавезан да измири обавезе за преузету робу у року од 30 дана. Они који прекрше закон мораће платити казну од 1.000 до 15.000 марака - наведено је у предложеном закону.

У Привредној комори РС истичу да су дуго инсистирали на усвајању овог закона јер појединци обавезе за испоручену робу и услуге не измирују и по годину.

- Ово законско рјешење уводи ред у плаћању обавеза и доприноси побољшању ликвидности привреде. Тражили смо да буду изједначени рокови измирења обавеза за привреду и јавни сектор. Појединци су обавезе за преузету робу измиривали и након 300 дана, док имамо и савјесне који су плаћали у току неколико дана - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић и додао да земље региона већ имају законе којим су дефинисани рокови измирења новчаних обавеза.

У бањалучкој фабрици за прераду воћа и поврћа "Витаминка" кажу да би закон могао направити и проблеме предузећима.

- Ми још нисмо спремни за примјену таквих прописа јер имамо велики унутрашњи дуг и тешке услове на тржишту због којих је тешко добити валуту у том периоду, односно обрнути циклус. Због тога би велики број предузећа могао доћи под удар закона. Међусобна дуговања и неизмирење обавезе настају зато што је у ланцу велики проблем и нема довољно ликвидног новца. Увјерен сам да 50 одсто предузећа неће бити у могућности да измирује обавезе у року од два мјесеца - казао је директор "Витаминке" Жарко Микић.

Субјекти који нису обухваћени законом

- предузећа у стечају

- банке

- осигуравајућа друштва

- друштва за реосигурање

- лизинг куће

- микрокредитна друштва

- добровољни пензиони фондови

- друштва за управљање инвестиционим фондовима

- инвестициони фондови

- брокерска друштва

- дилерска друштва

Казне

5.000-15.000 - за предузећа и јавни сектор

1.000-3.000 - за одговорна лица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана