Plaćanje klikom potiskuje šalter

Željka Kokot
Plaćanje klikom potiskuje šalter

Banjaluka - Elektronsko bankarstvo postaje sve popularnije među stanovnicima Srpske koji transakcije obavljaju lako i brzo od kuće, sa radnog mjesta ili iz omiljenog kafića i pri tom plaćaju niže provizije nego na šalteru u banci.

Razvoj informacionih tehnologija i bolja dostupnost interneta u Srpskoj znatno su olakšali korišćenje usluga elektronskog bankarstva koje klijentima omogućava da 24 časa dnevno budu u kontaktu sa bankom. Moderno bankarstvo sve više zamjenjuje tradicionalno jer korisnici usluga sa bilo kojeg mjesta na planeti mogu kontrolisati stanje i promet na svojim računima, provjeravati izvode i platne naloge, plaćati sve vrste računa unutar domaćeg platnog prometa, vršiti kupoprodaju deviza i obavljati niz drugih usluga. Za korišćenje usluge elektronskog bankarstva potrebno je otvoriti transakcioni račun u banci i popuniti pristupnicu, a nakon toga je moguće koristiti sa kompjutera, tableta ili mobilnog telefona.

U Hipo Alpe Adrija banci Banjaluka kažu da imaju jednu od najmodernijih i najsigurnijih generacija bankarskog onlajn servisa i da broj korisnika usluge "Hipo net" stalno raste.

- Trenutno više od 6.000 naših klijenata koristi elektronsko bankarstvo i njihov broj je za više od hiljadu veći u odnosu na isti period prošle godine. Sva plaćanja "Hipo netom" su za klijenta u prosjeku povoljnija i do 50 odsto nego na šalteru banke, dok je prenos sredstava sa jednog na drugi račun fizičkog lica koji je otvoren u našoj banci potpuno besplatan - kažu u Hipo banci i dodaju da mjesečna naknada za korišćenje ove usluge iznosi dvije KM.

U Unikredit banci Banjaluka kažu da je zainteresovanost klijenata za elektronsko bankarstvo u porastu jer ovaj servis štedi vrijeme i novac, ali i pruža mogućnost za bolje upravljanje troškovima i određivanje mjesečnog budžeta.

- Naknade za obavljene transakcije su do 80 odsto niže u odnosu na plaćanje putem šaltera, a sve što je potrebno za korišćenje ovog servisa je otvoren tekući račun u banci i mogućnost pristupa internetu - kažu u Unikredit banci koja naplaćuje naknadu za korisnike osnovnog i plus paketa od 3,49 KM, dok je usluga besplatna za premijum korisnike.

U Novoj banci Banjaluka kažu da trenutno imaju oko 5.000 aktivnih korisnika elektronskog bankarstva i da broj korisnika i vrijednost prometa konstantno raste.

- Za elektronsko bankarstvo su više zainteresovana pravna lica jer su svjesnija da tako štede vrijeme, smanjuju troškove i povećavaju produktivnost. Intenzivno radimo i na afirmisanju elektronskog bankarstva za fizička lica jer su naknade za plaćanja putem interneta i do 80 odsto niže nego na šalteru - kažu u Novoj banci i dodaju da klijenti koji koriste jedan od paketa računa ne plaćaju mjesečnu naknadu za korišćenje elektronskog bankarstva.​

Prednosti elektronskog bankarstva

- Ušteda vremena

- Ušteda novca

- Stalna konekcija sa bankom

Mogućnosti elektronskog bankarstva

- Kontrola stanja i prometa na računima

- Provjera izvoda i platnih naloga

- Plaćanje računa unutar domaćeg platnog prometa

- Kupoprodaja deviza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana