Плаћање кликом потискује шалтер

Жељка Кокот
Плаћање кликом потискује шалтер

Бањалука - Електронско банкарство постаје све популарније међу становницима Српске који трансакције обављају лако и брзо од куће, са радног мјеста или из омиљеног кафића и при том плаћају ниже провизије него на шалтеру у банци.

Развој информационих технологија и боља доступност интернета у Српској знатно су олакшали коришћење услуга електронског банкарства које клијентима омогућава да 24 часа дневно буду у контакту са банком. Модерно банкарство све више замјењује традиционално јер корисници услуга са било којег мјеста на планети могу контролисати стање и промет на својим рачунима, провјеравати изводе и платне налоге, плаћати све врсте рачуна унутар домаћег платног промета, вршити купопродају девиза и обављати низ других услуга. За коришћење услуге електронског банкарства потребно је отворити трансакциони рачун у банци и попунити приступницу, а након тога је могуће користити са компјутера, таблета или мобилног телефона.

У Хипо Алпе Адрија банци Бањалука кажу да имају једну од најмодернијих и најсигурнијих генерација банкарског онлајн сервиса и да број корисника услуге "Хипо нет" стално расте.

- Тренутно више од 6.000 наших клијената користи електронско банкарство и њихов број је за више од хиљаду већи у односу на исти период прошле године. Сва плаћања "Хипо нетом" су за клијента у просјеку повољнија и до 50 одсто него на шалтеру банке, док је пренос средстава са једног на други рачун физичког лица који је отворен у нашој банци потпуно бесплатан - кажу у Хипо банци и додају да мјесечна накнада за коришћење ове услуге износи двије КМ.

У Уникредит банци Бањалука кажу да је заинтересованост клијената за електронско банкарство у порасту јер овај сервис штеди вријеме и новац, али и пружа могућност за боље управљање трошковима и одређивање мјесечног буџета.

- Накнаде за обављене трансакције су до 80 одсто ниже у односу на плаћање путем шалтера, а све што је потребно за коришћење овог сервиса је отворен текући рачун у банци и могућност приступа интернету - кажу у Уникредит банци која наплаћује накнаду за кориснике основног и плус пакета од 3,49 КМ, док је услуга бесплатна за премијум кориснике.

У Новој банци Бањалука кажу да тренутно имају око 5.000 активних корисника електронског банкарства и да број корисника и вриједност промета константно расте.

- За електронско банкарство су више заинтересована правна лица јер су свјеснија да тако штеде вријеме, смањују трошкове и повећавају продуктивност. Интензивно радимо и на афирмисању електронског банкарства за физичка лица јер су накнаде за плаћања путем интернета и до 80 одсто ниже него на шалтеру - кажу у Новој банци и додају да клијенти који користе један од пакета рачуна не плаћају мјесечну накнаду за коришћење електронског банкарства.​

Предности електронског банкарства

- Уштеда времена

- Уштеда новца

- Стална конекција са банком

Могућности електронског банкарства

- Контрола стања и промета на рачунима

- Провјера извода и платних налога

- Плаћање рачуна унутар домаћег платног промета

- Купопродаја девиза

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана