Pivopijama i dalje draže uvozno pivo

nezavisne.com
Pivopijama i dalje draže uvozno pivo

Banjaluka - I pored uvođenja različitih akciza na pivo, kojima se favorizuju male pivare, domaći pivari nisu uspjeli da povećaju tržišni udio na tržištu BiH, navodi se u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu Upravnog odbora UIO BiH.

Kako se navodi u izvještaju, uvođenje diferencijalnih stopa akcize na pivo ima za rezultat povećanje prihoda i povećanje količina piva stavljenog u promet. Međutim, zbog povećanog uvoza piva, ni povećanje proizvodnje domaćeg piva nije moglo da popravi lošu tržišnu poziciju domaćih pivara u BiH, pišu Nezavisne novine.

"Bez obzira na poboljšanje u posljednja dva mjeseca, udio domaćeg piva na tržištu piva u 2014. godini iznosio je svega 33 odsto, dok je taj udio u 2006. godini iznosio 42 odsto", navodi se u izvještaju.

Dalje navode da je za posljednja četiri mjeseca prošle godine evidentan snažan rast prihoda od akciza na uvozno pivo, dok su se efekti diferenciranih stopa na potrošnju domaćeg piva ispoljili tek u novembru i decembru.

"Količine domaćeg piva stavljene u promet u ta dva mjeseca povećane su za 27 odsto u odnosu na isti period u 2013. godini", prikazuje se u izvještaju.

Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije pivarske industrije BiH i direktor "Bihaćke pivare", kaže da su na tržištu BiH i dalje prisutne dampinške cijene, kao ni da uvođenje diferencijalne stope nije donijelo značajniji napredak.

"Ipak, razlika između nacionalne i povlaštene stope je toliko mala, da male nezavisne pivare nisu u mogućnosti da kroz tako malu razliku akcize naprave značajniji rast prodaje", rekao je on i dodao da su i dalje nekonkurentne cijene, koje bi zbog niže stope trebalo da budu nešto jeftinije.

Prema njegovim riječima, uvoznici i dalje imaju druge instrumente kojima obezbjeđuju nisku maloprodajnu cijenu na tržištu, s kojom se domaći pivari ne mogu takmičiti.

"Od 1. januara uvoznici su objavili nove maloprodajne cijene piva, koje su niže čak i do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nije to samo rezultat sniženih inputa od nafte, već se nastavlja tendencija velikih pivara da zatvore male", naglašava Ibrahimpašić.

"Bez obzira na sve, samo uvođenje diferencijalne stope predstavlja pomak i nadamo se da će se u budućem periodu uvidjeti da je ta razlika minorna", rekao je on i dodao da prema direktivi EU ta razlika može biti i do 50 odsto.

Podsjećamo, primjena diferencijalnih stopa akcize odnosi se na to da proizvođači koji godišnje proizvedu do 400.000 hektolitara piva plaćaju akcizu od 0,20 KM po litru, dok akciza za one proizvođače čija je proizvodnja veća od 400.000 hektolitara piva iznosi 0,25 KM po litru.

S tim u vezi, naglašavalo se da je mala razlika od pet feninga u naplati akcize između domaćih i stranih pivara, ako se želi povećati domaća proizvodnja piva.

Prema ranije objavljivanim podacima, u BiH je prošle godine uvezeno 138.527.249 litara piva vrijednog 145.150.386 KM, što je za pet miliona maraka više nego u 2013. godini. Najviše je uvoženo iz Srbije (65 miliona KM) i Hrvatske (60 miliona KM). Što se tiče prošlogodišnjeg izvoza piva iz BiH, on je iznosio 2.156.655 litara, u vrijednosti od 1.478.558 KM, što je za 300.000 maraka manje nego u 2013. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana