Пивопијама и даље драже увозно пиво

nezavisne.com
Пивопијама и даље драже увозно пиво

Бањалука - И поред увођења различитих акциза на пиво, којима се фаворизују мале пиваре, домаћи пивари нису успјели да повећају тржишни удио на тржишту БиХ, наводи се у извјештају Одјељења за макроекономску анализу Управног одбора УИО БиХ.

Како се наводи у извјештају, увођење диференцијалних стопа акцизе на пиво има за резултат повећање прихода и повећање количина пива стављеног у промет. Међутим, због повећаног увоза пива, ни повећање производње домаћег пива није могло да поправи лошу тржишну позицију домаћих пивара у БиХ, пишу Независне новине.

"Без обзира на побољшање у посљедња два мјесеца, удио домаћег пива на тржишту пива у 2014. години износио је свега 33 одсто, док је тај удио у 2006. години износио 42 одсто", наводи се у извјештају.

Даље наводе да је за посљедња четири мјесеца прошле године евидентан снажан раст прихода од акциза на увозно пиво, док су се ефекти диференцираних стопа на потрошњу домаћег пива испољили тек у новембру и децембру.

"Количине домаћег пива стављене у промет у та два мјесеца повећане су за 27 одсто у односу на исти период у 2013. години", приказује се у извјештају.

Един Ибрахимпашић, предсједник Групације пиварске индустрије БиХ и директор "Бихаћке пиваре", каже да су на тржишту БиХ и даље присутне дампиншке цијене, као ни да увођење диференцијалне стопе није донијело значајнији напредак.

"Ипак, разлика између националне и повлаштене стопе је толико мала, да мале независне пиваре нису у могућности да кроз тако малу разлику акцизе направе значајнији раст продаје", рекао је он и додао да су и даље неконкурентне цијене, које би због ниже стопе требало да буду нешто јефтиније.

Према његовим ријечима, увозници и даље имају друге инструменте којима обезбјеђују ниску малопродајну цијену на тржишту, с којом се домаћи пивари не могу такмичити.

"Од 1. јануара увозници су објавили нове малопродајне цијене пива, које су ниже чак и до 15 одсто у односу на прошлу годину. Није то само резултат снижених инпута од нафте, већ се наставља тенденција великих пивара да затворе мале", наглашава Ибрахимпашић.

"Без обзира на све, само увођење диференцијалне стопе представља помак и надамо се да ће се у будућем периоду увидјети да је та разлика минорна", рекао је он и додао да према директиви ЕУ та разлика може бити и до 50 одсто.

Подсјећамо, примјена диференцијалних стопа акцизе односи се на то да произвођачи који годишње произведу до 400.000 хектолитара пива плаћају акцизу од 0,20 КМ по литру, док акциза за оне произвођаче чија је производња већа од 400.000 хектолитара пива износи 0,25 КМ по литру.

С тим у вези, наглашавало се да је мала разлика од пет фенинга у наплати акцизе између домаћих и страних пивара, ако се жели повећати домаћа производња пива.

Према раније објављиваним подацима, у БиХ је прошле године увезено 138.527.249 литара пива вриједног 145.150.386 КМ, што је за пет милиона марака више него у 2013. години. Највише је увожено из Србије (65 милиона КМ) и Хрватске (60 милиона КМ). Што се тиче прошлогодишњег извоза пива из БиХ, он је износио 2.156.655 литара, у вриједности од 1.478.558 КМ, што је за 300.000 марака мање него у 2013. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана