Пилетина спремна, кочница у Бриселу

Маријана Миљић
Пилетина спремна, кочница у Бриселу

Бањалука - Произвођачи пилећег меса из БиХ, упркос обећањима домаћих власти, још нису добили зелено свјетло за пласман на европско тржиште, а неизвјесно је да ли ће и када добити потребне дозволе.

Инспектори Дирекције за здравље и храну, ревизију и анализу Европске комисије контролисали су од 26. септембра до 6. октобра 2017. године сектор перадарства у БиХ. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је 9. октобра да очекује да ће званични извјештај Европске комисије стићи за три седмице и да ће тиме четири домаће компаније добити дозволу за извоз меса перади на европско тржиште. У надлежним институцијама истичу да тај извјештај још није стигао и да не знају ни када ће доћи.

- У складу са процедурама рада инспекције из ЕУ очекујемо да службено добијемо прелиминарни извјештај о обављеној мисији на који ћемо моћи дати своје коментаре. Након тога коначни извјештај биће и званично објављен на страници Дирекције за здравље и храну, ревизију и анализу Европске комисије. Тренутно није могуће прецизирати почетак извоза меса перади и производа од меса перади на европско тржиште. То у великој мјери зависи од институција ЕУ у Бриселу - казали су у Канцеларији за ветеринарство БиХ.

Инспектори ЕУ контролисали су четири кандидована предузећа која имају капацитет за извоз - „Мади", „Овако", „Бровис" и „Агрекс".

- Имали смо најаве да ће налаз инспектора са затеченим стањем стићи за три седмице. Од тога је прошло много више, а званичног оглашавања и даље нема. Вјерујемо да има ту неки проблем, али рачунамо и на то да европској администрацији треба извјесно вријеме да све обради и да нам званично саопшти њихове ставове. Ништа се не може говорити док не стигне извјештај инспектора ЕУ - казао је директор „Агрекса" из Доњег Жабара Предраг Миличић.

У компанијама које се спремају за извоз истичу да је већ извјесно да и у случају када би одмах добили дозволу са испоруком меса на европско тржиште не би могли почети прије идуће године.

Спремни за утакмицу

Предраг Миличић каже да БиХ има довољно пилетине за извоз.

- Наше фирме имају капацитете за извоз и меса и јаја. Због тога можемо бити врло озбиљни понуђачи на европском тржишту. Не очекујемо мегаломанске послове, али ако тржиште буде прихватало наше производе можемо да гарантујемо и квалитет и да се цјеновно носимо са конкуренцијом - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана