Piletina iz BiH u EU za mjesec i po

nezavisne.com
Piletina iz BiH u EU za mjesec i po

Sarajevo - Odluka kojom je Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije stupila je na snagu, a četiri kompanije iz BiH s izvozom će moći početi za mjesec i po.

Ovo je danas objelodanio Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon sastanka s peradarima. Pravo na izvoz u zemlje EU trenutno imaju kompanije "Brovis", "Madi", "Argeta" i "Ovako".

"Očekujemo barijere od zemalja u koje ćemo izvoziti, ali moramo se pripremati, kao što je bio slučaj s mlijekom. Takođe, moramo spriječiti i zloupotrebe koje se dešavaju s uvozom smrznutog mesa koje se odleđava i stavlja na tržište BiH", kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, i proizvođači konzumnih jaja su u procesu monitoringa, a nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada su u pitanju prerađevine od pilećeg mesa.

"Očekujemo narednih dana da i ta odluka bude objavljena. Dozvole za izvoz će davati Kancelarija za veterinarstvo BiH", pojasnio je ministar.

Sa druge strane, u Kancelariji za veterinarstvo rekli su kako je odluka objavljena 21. februara, a da je postala validna tri dana kasnije.

"Od 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sistem EU, te 10 dana da lista postane validna na tom sistemu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50 dana", kazao je Ljubomir Kalaba, direktor ove kancelarije.

Iz kompanije "Madi" najavili su da će izvoz značiti nova zapošljavanja, nove kapacitete i finansijske tokove.

"Nadamo se da će barijera biti što manje. Već imamo dogovorene neke stvari i prvi kupci već sljedeće sedmice dolaze u Tešanj", kazao je Maid Jabandžić, direktor društva "Madi".

Inače, pored piletine, veliki potencijal imaju i jaja. Međutim, u BiH trenutno ne postoji plan za borbu protiv salmonele, koji je neophodan da bi se BiH našla na listi za izvoz u EU.

"Konzumna jaja su vrlo potentna grana i sigurno nećemo imati ulogu autsajdera, ali nas čeka niz poslova i na uređenju unutrašnjeg tržišta", kazao je Predrag Miličić, potpredsjednik Koordinacionog tijela za živinarstvo/peradarstvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana