Петар Ђокић: Инвестиције у енергетици од 3,2 милијарде марака

Срна
Петар Ђокић: Инвестиције у енергетици од 3,2 милијарде марака

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да је тренутно у Српској у области енергетике у току реализација пројеката вриједних око 3,2 милијарде КМ.

Ђокић је навео да се уз планирану изградњу Термоелектране "Гацко два", за коју су већ обављени разговори, може говорити о инвестицијама већим од четири милијарде КМ.

- Најзначајнији пројекти су ТЕ "Станари" вриједности 960 милиона и ТЕ "Угљевик три" вриједности 1,1 милијарда КМ. Када је ријеч о хидроелектранама, најзначајнији су пројекти ХЕ "Дабар" из система "Горњи Хоризонти", чија је вриједност 351,5 милиона, те ХЕ "Мрсово" на ријеци Лим вриједности 188 милиона, систем хидроелектрана на ријеци Неретви, које чине ХЕ "Улог" и шест малих електрана укупне вриједности 181,6 милиона, те три хидроелектране на ријеци Бистрици чија је вриједност процијењена на 93 милиона КМ - рекао је Ђокић и додао да су од око 120 малих хидроелектрана најзначајније на ријеци Прачи, чија је вриједност 60 милиона и "Бочац два" на Врбасу вриједности око 18 милиона КМ.

Инвестиција у два парка вјетрењача - "Трусина" на подручју Невесиња и "Хргуд" у Берковићима вриједна је 270 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана