Peradari šire izvozna krila

Marijana Miljić
Peradari šire izvozna krila

Banjaluka - Domaći peradari bilježe sve bolje rezultate u trgovini sa inostranstvom, a samo prošle godine izvezli su proizvode vrijedne 58 miliona i nadmašili uvoz u tom sektoru za skoro 25 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, pokrivenost uvoza izvozom u oblasti živinarstva u 2017. godini iznosila je 171 odsto. Na inostrano tržište plasirane su najveće količine prerađevina od piletine, mesa peradi i jaja.

- Peradarstvo u BiH ima kontinuiran rast. Razlozi ekspanzije proizvodnje ogledaju se u povoljnoj cijeni proizvoda i velikoj potražnji na tržištu, te dobrom odnosu konverzije hrane pri uzgoju tovnih pilića. Za proizvodnju kilograma pilećeg mesa potrebno je utrošiti svega 1,8 kilograma hrane. Proizvodnja pilećeg mesa i jaja je u stalnom rastu, što se odražava i na povećanje izvoza - kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Peradarstvo ima prostor da nastavi sa razvojem, ali je za to neophodna i podrška države.

- Ovom sektoru treba promocija i izlazak na nova tržišta. Velika prilika za napredak u skoroj budućnosti biće i dobijanje zelenog svjetla za izvoz na tržište EU - kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori.

U otvaranje tržišta EU nade polažu i u Zajednici živinara RS navodeći da bi razvoj peradarstva i izvoz dobili novi zamah.

- Struktura izvoza je vrlo dobra jer se 70 odsto odnosi na prerađevine. Trenutno nas najviše zanima izvoz mesa na tržište EU. To će popraviti poslovanje i profitabilnost farmi. Nadamo se da će izvoz na to tržište uskoro početi - kazao je direktor Zajednice živinara RS Nebojša Rakić i dodao da traže i veći iznos i redovniju isplatu podsticaja i podršku Vlade RS za kapitalne investicije.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH objelodanilo je u novembru 2017. da su dobili izvještaj o ispunjenju uslova za izvoz piletine u EU, ali on još nije počeo.

- Mi smo ispunili sve tražene uslove. Otvaranje novih tržišta, prije svega Hrvatske, ustabililo bi živinarsku proizvodnju - kazao je direktor "Agreksa" iz Donjeg Žabara Predrag Miličić i dodao da ima prostora za povećanje izvoza i da zbog toga insistiraju da vlasti poprave i politiku podsticaja za živinarstvo.

Analiza

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su podržavali peradarstvo u saradnji sa USAID-om u okviru projekta "Farma 2" i da je jedan od ciljeva bio unapređenje izvoza.

U sklopu tog projekta planirano je istraživanje tržišta Hrvatske, kao najznačajnijeg za izvoznike iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana