Перадари шире извозна крила

Маријана Миљић
Перадари шире извозна крила

Бањалука - Домаћи перадари биљеже све боље резултате у трговини са иностранством, а само прошле године извезли су производе вриједне 58 милиона и надмашили увоз у том сектору за скоро 25 милиона марака.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, покривеност увоза извозом у области живинарства у 2017. години износила је 171 одсто. На инострано тржиште пласиране су највеће количине прерађевина од пилетине, меса перади и јаја.

- Перадарство у БиХ има континуиран раст. Разлози експанзије производње огледају се у повољној цијени производа и великој потражњи на тржишту, те добром односу конверзије хране при узгоју товних пилића. За производњу килограма пилећег меса потребно је утрошити свега 1,8 килограма хране. Производња пилећег меса и јаја је у сталном расту, што се одражава и на повећање извоза - казали су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Перадарство има простор да настави са развојем, али је за то неопходна и подршка државе.

- Овом сектору треба промоција и излазак на нова тржишта. Велика прилика за напредак у скорој будућности биће и добијање зеленог свјетла за извоз на тржиште ЕУ - казали су у Спољнотрговинској комори.

У отварање тржишта ЕУ наде полажу и у Заједници живинара РС наводећи да би развој перадарства и извоз добили нови замах.

- Структура извоза је врло добра јер се 70 одсто односи на прерађевине. Тренутно нас највише занима извоз меса на тржиште ЕУ. То ће поправити пословање и профитабилност фарми. Надамо се да ће извоз на то тржиште ускоро почети - казао је директор Заједнице живинара РС Небојша Ракић и додао да траже и већи износ и редовнију исплату подстицаја и подршку Владе РС за капиталне инвестиције.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ објелоданило је у новембру 2017. да су добили извјештај о испуњењу услова за извоз пилетине у ЕУ, али он још није почео.

- Ми смо испунили све тражене услове. Отварање нових тржишта, прије свега Хрватске, устабилило би живинарску производњу - казао је директор "Агрекса" из Доњег Жабара Предраг Миличић и додао да има простора за повећање извоза и да због тога инсистирају да власти поправе и политику подстицаја за живинарство.

Анализа

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да су подржавали перадарство у сарадњи са УСАИД-ом у оквиру пројекта "Фарма 2" и да је један од циљева био унапређење извоза.

У склопу тог пројекта планирано је истраживање тржишта Хрватске, као најзначајнијег за извознике из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана