Penzije iz Evropskog penzijskog dobrovoljnog fonda legle na račune osam korisnika

Milijana Latinović
Penzije iz Evropskog penzijskog dobrovoljnog fonda legle na račune osam korisnika

Banjaluka - Prve penzije iz Evropskog dobrovoljnog fonda u Republici Srpskoj, koji postoji tek nešto duže od godinu, dobilo je osam korisnika, a najveći pojedinačni isplaćeni iznos bio je oko 1.300 maraka.

Istakla je to za “Glas Srpske” izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak i dodala da korisnici stariji od 58 godina, bez obzira na broj uplata, mogu raspolagati sredstvima iz fonda, ali da novac uglavnom povlače tek kada odu u penziju.

- Prosječna starost naših korisnika je 44 godine, a ima i dosta mladih od 25 godina i pravi efekti ovog vida štednje vidjeće se vjerovatno tek kada oni budu odlazili u penziju i povlačili ta sredstva. Od osnivanja do danas imali smo osam isplata, a najveći isplaćeni iznos je 1.300 KM za korisnika koji je imao 13 mjesečnih uplata - rekla je Drobnjakova.

Ona je pojasnila da nakon što podnesu zahtjev za isplatu, korisnici već za dan ili dva imaju novac na svojim računima.

- U ovoj godini očekujemo stotinak isplata. Iznose do 2.000 maraka članovi povlače jednokratno, a veće iznose u ratama - istakla je ona i dodala da je fondu pristupilo više od 20 poslodavaca.

Dodala je da fond u prvoj godini postojanja bilježi rast investicione jedinice od 3,7 odsto. Plan za ovu godinu je da promovišu svoje aktivnosti, te da što više malih i srednjih preduzeća pristupi fondu.

Prva isplata mjesečne premije iz fonda bila je u oktobru prošle godine i to za penzionera iz Teslića Milivoja Jovića, koji je radni vijek proveo u teslićkoj Hemijskoj industriji “Destilacija”.

- Sedam mjeseci prije nego što sam otišao u penziju firma i ja smo uplaćivali mjesečni iznos u fond, tako da sam dobio oko 700 maraka i zadovoljan sam. Sve je ispoštovano onako kako je dogovoreno. Dobro dođe sve što se dodatno ostvari kada su penzije male - rekao je Jović.

“Destilacija” je jedno od prvih preduzeća u Srpskoj koje je pristupilo fondu i za 153 zaposlena uplaćuje mjesečno po 20 maraka u fond.

- Pratimo dešavanja u EU i zapadnim zemljama i znamo da su takvi fondovi jedna vrsta zaštite prava radnika. Htjeli smo da kod naših radnika probudimo svijest da je uplata u fond zapravo način štednje. Mi uplaćujemo po 20 KM, s tim da je uslov bio da radnik uplaćuje bar deset maraka mjesečno. Međutim, mnogi od njih uplaćuju i više, prosjek je 50 maraka - rekao je izvršni direktor za finansije u “Destilaciji” Zoran Škrebić.

Evropski dobrovoljni fond su u decembru 2017. godine osnovali Penzijski rezervni fond RS (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, a osnivanje su tada podržale i institucije Srpske. Većina korisnika fondu je pristupila uz pomoć poslodavaca.

Doprinosi

U Evropskom dobrovoljnom fondu su pojasnili da su s ciljem da podstaknu poslodavce i radnike na uplate u fond, poslodavci oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na uplate na račun zaposlenih u ovaj fond do iznosa od 1.200 KM godišnje.

- Ukoliko se poslodavac odluči da za svoje radnike organizuje penzijski plan i na račun zaposlenih izvrši uplatu u penzijski fond, neće biti u obavezi da na uplatu do 100 KM mjesečno plati doprinose, a to je najpovoljniji način stimulacije i nagrađivanja radnika - pojasnili su u fondu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana