Pale prepreke, ali nema mesa za izvoz

Marijana Miljić, Željka Domazet
Pale prepreke, ali nema mesa za izvoz

Banjaluka - Evropska komisija dozvolila je BiH prevoz mesa i prerađevina od govedine i divljači preko teritorije Evropske unije u zemlje koje nisu njene članice, što bi trebalo da olakša i pojeftini izvoz.

Domaći proizvođači ističu da je ta odluka dobra, ali da će biti malo koristi od nje, jer nemaju dovoljno mesa i prerađevina ni za vlastito tržište.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je BiH do sada na osnovu odluke Evropske komisije mogla prevoziti isključivo svježe meso i to samo preko Bugarske u Tursku.

- Od sada preko cijele teritorije EU možemo prevoziti meso i mesne proizvode u Rusiju i druge zemlje koje nisu članice EU. Time su uvaženi naši i napori Kancelarije za veterinarstvo BiH, koji su preduzeti za ispunjavanje uslova i dostizanje standarda za izvoz hrane životinjskog porijekla - rekao je Šarović.

Privrednici pozdravljaju novu odluku, ali dodaju da nemaju dovoljne količine ni za vlastito tržište i da je potrebno mnogo toga još uraditi da bi izvoz ovih proizvoda zaživio.

- BiH uopšte nema dovoljne količine mesa za izvoz, a domaći proizvođači nisu ni konkurenti. Moramo još mnogo toga uraditi da bismo ostvarili značajniji izvoz, a prvi korak je da obezbijedimo dovoljne količine mesa - kazao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH Nemanja Vasić.

Odobrenje Evropske komisije za izvoz domaćeg mesa i prerađevina preko teritorije EU u treće zemlje ipak ocjenjuje kao napredak.

- Sada bar nemamo tu prepreku. Treba rješavati probleme i poći od institucija za kontrolu kvaliteta koje moraju prve dostići evropske standarde. Trenutno mnoge firme ispunjavaju uslove za izvoz mesa, ali država nema adekvatne laboratorije da bi proizvode mogli izvoziti u EU. Standardi su sve viši i za treće zemlje. Do pravog izvoza i obezbjeđenja potrebnih količina treba proći još mnogo vremena. Država bi u svemu mogla pomoći uvođenjem podsticaja, da bi proizvođači mogli proširiti svoje kapacitete i obezbijediti potrebne količine za izvoz - kazao je Vasić.

S njim je saglasan i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković, koji ističe da prije izvoza treba zaštiti domaću proizvodnju.

- Tek tada treba govoriti o podsticajima koji bi podigli proizvodnju da bismo imali dovoljne količine za vlastite potrebe i za izvoz. U ovom trenutku, kada je domaća poljoprivreda na koljenima, zvuči smiješno informacija da nam je dozvoljen izvoz mesa preko teritorije EU u treće zemlje - kazao je Marinković i dodao da trenutno BiH nema dovoljne količine mesa ni za vlastito tržište, ni za Tursku, gdje trenutno izvozi.

Jeftiniji transport

Početkom februara odobren je izvoz svježeg goveđeg mesa iz BiH preko teritorije zemalja Evropske unije u Tursku, čime je njegov transport pojeftinio za deset puta.

- Do tada je jedan avion za Tursku vozio 44 tone goveđeg mesa i za tu uslugu naplaćivao 45.000 evra. Od februara kopnenim putem dva šlepera mogu da prevezu 44 tone, za šta je potrebno izdvojiti 4.500 evra - kazao je Nemanja Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana