Пале препреке, али нема меса за извоз

Маријана Миљић, Жељка Домазет
Пале препреке, али нема меса за извоз

Бањалука - Европска комисија дозволила је БиХ превоз меса и прерађевина од говедине и дивљачи преко територије Европске уније у земље које нису њене чланице, што би требало да олакша и појефтини извоз.

Домаћи произвођачи истичу да је та одлука добра, али да ће бити мало користи од ње, јер немају довољно меса и прерађевина ни за властито тржиште.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је рекао да је БиХ до сада на основу одлуке Европске комисије могла превозити искључиво свјеже месо и то само преко Бугарске у Турску.

- Од сада преко цијеле територије ЕУ можемо превозити месо и месне производе у Русију и друге земље које нису чланице ЕУ. Тиме су уважени наши и напори Канцеларије за ветеринарство БиХ, који су предузети за испуњавање услова и достизање стандарда за извоз хране животињског поријекла - рекао је Шаровић.

Привредници поздрављају нову одлуку, али додају да немају довољне количине ни за властито тржиште и да је потребно много тога још урадити да би извоз ових производа заживио.

- БиХ уопште нема довољне количине меса за извоз, а домаћи произвођачи нису ни конкуренти. Морамо још много тога урадити да бисмо остварили значајнији извоз, а први корак је да обезбиједимо довољне количине меса - казао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ Немања Васић.

Одобрење Европске комисије за извоз домаћег меса и прерађевина преко територије ЕУ у треће земље ипак оцјењује као напредак.

- Сада бар немамо ту препреку. Треба рјешавати проблеме и поћи од институција за контролу квалитета које морају прве достићи европске стандарде. Тренутно многе фирме испуњавају услове за извоз меса, али држава нема адекватне лабораторије да би производе могли извозити у ЕУ. Стандарди су све виши и за треће земље. До правог извоза и обезбјеђења потребних количина треба проћи још много времена. Држава би у свему могла помоћи увођењем подстицаја, да би произвођачи могли проширити своје капацитете и обезбиједити потребне количине за извоз - казао је Васић.

С њим је сагласан и предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић, који истиче да прије извоза треба заштити домаћу производњу.

- Тек тада треба говорити о подстицајима који би подигли производњу да бисмо имали довољне количине за властите потребе и за извоз. У овом тренутку, када је домаћа пољопривреда на кољенима, звучи смијешно информација да нам је дозвољен извоз меса преко територије ЕУ у треће земље - казао је Маринковић и додао да тренутно БиХ нема довољне количине меса ни за властито тржиште, ни за Турску, гдје тренутно извози.

Јефтинији транспорт

Почетком фебруара одобрен је извоз свјежег говеђег меса из БиХ преко територије земаља Европске уније у Турску, чиме је његов транспорт појефтинио за десет пута.

- До тада је један авион за Турску возио 44 тоне говеђег меса и за ту услугу наплаћивао 45.000 евра. Од фебруара копненим путем два шлепера могу да превезу 44 тоне, за шта је потребно издвојити 4.500 евра - казао је Немања Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана