Падају препреке за већу трговину

Агенције
Падају препреке за већу трговину

Београд - БиХ и Србија потписали су у петак у Београду протокол о уклањању нецаринских баријера у међусобној трговини, што би требало да доведе до раста размјене и олакша пословање привредницима.

Протокол су потписали министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић. Потписивање протокола је резултат закључка који је усвојен на састанку предсједника Србије Александра Вучића са члановима Предсједништва БиХ у септембру у Сарајеву. Послије тога су формиране радне групе с циљем уклањања трговинских баријера.

Шаровић је истакао да протокол представља значајан корак за унапређење трговинских и економских веза двије земље и олакшање пословања привредницима.

- Србија је други по важности спољнотрговински партнер БиХ и заједно са Њемачком је најзначајнији економски и трговински партнер. Циљ ових мјера је да нашу сарадњу побољшају и ојачају - рекао је Шаровић.

Он је додао да је уклањање баријера стални захтјев привредника обје земље.

- Отклонили смо баријере које су, можда, највише сметале економијама двије земље, а то је питање извоза млијека и млијечних производа, пилећег меса, воћа, поврћа, воде, сокова и производа и прерађевина од челика. Увјерен сам да ће питање неотклоњених баријера бити ријешено током 2018. године. Најважније је успоставити механизам за отклањање баријера које ће се и убудуће појављивати - каже Шаровић.

Љајић је рекао да је циљ да буде повећана трговинска размјена између двије земље и уклоњене све препреке које стоје на путу слободном протоку робе.

- Заједничке радне групе одмах су идентификовале 13 баријера које су спречавале интензивнију трговинску размену и слободан проток робе. После два састанка радних група од 13 идентификованих отклоњено је седам баријера, две ће бити отклоњене до краја јануара и остају још четири којима ће се бавити радне групе - истакао је Љајић.

Према његовим ријечима, робна размјена између БиХ и Србије порасла је у десет мјесеци ове године за 200 милиона евра у односу на исти прошлогодишњи период и процјена је да наредне године достигне рекордних двије милијарде евра.

Баријере које треба уклонити

* Извоз пива из Србије у БиХ и рјешавање проблема различитог диференцирања акциза у двије земље.

* Велике гужве на граничним прелазима Котроман - Вардиште и Љубовија - Братунац због непостојања терминала и ветеринарских инспекција на страни Србије.

* Преференцијални третман у јавним набавкама за који је рјешење готово постигнуто.

* Привремени увоз одређених моторних возила и ауто-дизалица у Србију.

(Агенције)++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана