Padaju paprene cijene kukuruza

Dragana Keleč
Padaju paprene cijene kukuruza

Banjaluka - Cijene kukuruza u Republici Srpskoj trenutno su najviše od svih žitarica, zbog čega se u idućem periodu očekuje pojeftinjenje i do deset feninga po kilogramu.

Ovo je istakao predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac, rekavši da tona kukuruza trenutno u Srpskoj košta oko 400 maraka, što je dosta skuplje u odnosu na pšenicu i ječam.

- Za kilogram kukuruza potrebno je izdvojiti 40 feninga, pšenica je 35, a ječam 30 feninga po kilogramu, tako da se veoma brzo očekuje i pad njegovih cijena i to minimalno za pet do deset feninga - istakao je Usorac.

Prema njegovim riječima, kukuruz je dosta dobro rodio u RS, ali i u cijelom regionu, i to posebno u Vojvodini, Slavoniji i Baranji.

- Kvalitet kukuruza u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj je veoma dobar. Iz tih zemalja se uglavnom uvozi i samo još naši trgovci drže nenormalno visoku cijenu, koja sigurno uskoro pada - istakao je Usorac.

Cijene kukuruza će, kako strahuju poljoprivrednici, još više padati poslije žetve.

- Na jesen će biti velike količine kukuruza koji neće uspjeti da dozri i to će predstavljati veliki problem proizvođačima. S druge strane, stočarima će biti pružena šansa da ga otkupe po veoma niskoj cijeni i da lageruju mokar kako bi hranili  stoku - naglasio je Usorac.

U RS je ove godine kukuruzom zasijano oko 80.000 hektara obradivog zemljišta.

- Zbog poplava i presijavanja veoma je teško procijeniti koliko je ove godine obradivog zemljišta pod kukuruzom, ali ipak to ne bi trebalo da je ispod 80.000 hektara. Treba računati da će rod sa najmanje od 40.000 do 50.000 hektara otići u silažu i za stočnu hranu - kazao je Usorac.

Srbija

Cijene kukuruza u Srbiji posljednjih dana u stalnom su padu pa se ova žitarica, koja je posijana na oko 1,1 milion hektara, na Produktnoj berzi u Novom Sadu trenutno prodaje za 15,7 dinara (26 feninga) po kilogramu mada je, kako prenose agencije, samo prije dvije sedmice koštao 18 dinara (30 feninga).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana