Падају папрене цијене кукуруза

Драгана Келеч
Падају папрене цијене кукуруза

Бањалука - Цијене кукуруза у Републици Српској тренутно су највише од свих житарица, због чега се у идућем периоду очекује појефтињење и до десет фенинга по килограму.

Ово је истакао предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац, рекавши да тона кукуруза тренутно у Српској кошта око 400 марака, што је доста скупље у односу на пшеницу и јечам.

- За килограм кукуруза потребно је издвојити 40 фенинга, пшеница је 35, а јечам 30 фенинга по килограму, тако да се веома брзо очекује и пад његових цијена и то минимално за пет до десет фенинга - истакао је Усорац.

Према његовим ријечима, кукуруз је доста добро родио у РС, али и у цијелом региону, и то посебно у Војводини, Славонији и Барањи.

- Квалитет кукуруза у Србији, Хрватској и Мађарској је веома добар. Из тих земаља се углавном увози и само још наши трговци држе ненормално високу цијену, која сигурно ускоро пада - истакао је Усорац.

Цијене кукуруза ће, како страхују пољопривредници, још више падати послије жетве.

- На јесен ће бити велике количине кукуруза који неће успјети да дозри и то ће представљати велики проблем произвођачима. С друге стране, сточарима ће бити пружена шанса да га откупе по веома ниској цијени и да лагерују мокар како би хранили  стоку - нагласио је Усорац.

У РС је ове године кукурузом засијано око 80.000 хектара обрадивог земљишта.

- Због поплава и пресијавања веома је тешко процијенити колико је ове године обрадивог земљишта под кукурузом, али ипак то не би требало да је испод 80.000 хектара. Треба рачунати да ће род са најмање од 40.000 до 50.000 хектара отићи у силажу и за сточну храну - казао је Усорац.

Србија

Цијене кукуруза у Србији посљедњих дана у сталном су паду па се ова житарица, која је посијана на око 1,1 милион хектара, на Продуктној берзи у Новом Саду тренутно продаје за 15,7 динара (26 фенинга) по килограму мада је, како преносе агенције, само прије двије седмице коштао 18 динара (30 фенинга).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана