Падају цијене сирове нафте, на реду пумпаџије у БиХ

Срна
Падају цијене сирове нафте, на реду пумпаџије у БиХ

Бањалука - Нови јак талас појефтињења сирове нафте морао би се ускоро одразити и на бх. тржиште, поручују борци за заштиту потрошача.

Барел нафте пао ја на око 63 долара, што је знатно мање него средином овог мјесеца, када му је цијена била 71 долар, док је почетком октобра коштао чак 86 долара.

“С обзиром на кретање, односно појефтињење нафте на свјетском тржишту, очекивано би било снижење у наредном периоду и на домаћем тржишту”, казали су за “Независне” из Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача “Реакција” Бањалука, такође сматра да је крајње вријеме да пумпаџије у БиХ срежу цјеновнике.

“Видјели сте да је у Француској 280.000 људи протестовало због цијена горива. Ми не позивамо на протесте, али сматрамо да би цијене требало да буду ниже”, рекао је Срдић.

Истиче да се власници бензинских пумпи правдају да, када поскупи нафта, они одмах купе по вишим цијенама, а када појефтини, тврде да имају залихе.

“Мислим да то није ни фер ни коректно. Јако мало воде рачуна о потрошачима. Појефтињење које смо имали, а које је износило неколико фенинга, није задовољавајуће”, оцијенио је Срдић.

Према доступним информацијама, цијене горива падале су у ФБиХ, али и у дијеловима РС, попут Семберије и бањалучке регије, а појефтињења су варирала и износила су од пет до десет фенинга по литру. Гориво код нас кошта око 2,30 КМ, али има пумпи и гдје су цијене више или ниже.

Подсјетимо, саговорник “Независних”, који деценијама прати стање на тржишту енергената, рекао нам је недавно да су пумпаџије изгубиле аргументе за високе цијене, јер им наруку не иду ни рафинеријске цијене, које су срезане, ни стање на свјетском тржишту, гдје је дошло до потонућа вриједности сирове нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана