Пада затезна камата у Српској

ATV
Пада затезна камата у Српској

Бањалука - “Пада” затезна камата у Републици Српској. Са 0,05 одсто биће снижена на 0,03. То је главна новост која стоји у приједлогу Закона о затезној камати, који ће се наћи пред посланицима.

Затезна камата ће се обрачунавати тако што ће се стопа од 0,03 одсто множити бројем дана закашњења, а потом добијени износ множи се са износом главног дуга. Осим привредницима и обичним грађанима остајаће више пара у џепу уколико касне са плаћањем рачуна.

Ова камата се примјењује у новчаним обавезама у пословним трансакцијама и у осталим уколико није неким посебним законом предвиђена друга каматна стопа, као што је то рецимо пореска. Ова камата је општа камата. Овај закон је легс генералис у погледу висине камате уколико неким другим законом није прописана посебна камата,” каже Слободанка Поповић, помоћник министра финасија Српске за фискални систем. 

У приједлогу закона који је припремило Министарство финансија, а који пред посланике иде по хитном поступку, пише и да износ обрачунате затезне камате не може бити већи од главног дуга. Главни разлози за  смањења висине стопе затезне камате су повећање ликвидности привредних субјеката, као брже и лакше измирење главног дуга. 

Када је опозиција предлагала сличан закон, прије годину дана, одбијени смо,” каже Миладин Станић, посланик СДС и члан скупштинског одбора за финансије и буџет. Подржаћемо закон, али имамо спреман и амандман који се односи на годишњи износ затезен камате. 

“Могла је ићи и варијанта осам одсто на годишњем нивоу плус Еурибор и тај закон би трајао дуго времена. Значи не би подразумјевао сталне промијене, јер очигледно да се из ЕУ најављује поскупљење новаца, тако да очекујемо да ће нешто и камате банкарске расти,” каже Станић. 

Усвајање овог закона  повећало би брзину оптицаја новца, а то је у ситуацији изражене неликвидности неопходно. Већи проток смањује потребну количину новца у оптицају, којег очигледно нема у нашем платном промету, стоји у образложењу приједлога закона. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана