Ovo je najmoćnija Srpkinja na Forbsovoj listi

B92
Ovo je najmoćnija Srpkinja na Forbsovoj listi

Zove se Fibi Novaković i bivša je oficirka Centralne obavještajne agencije (CIA), a uspjela je i kao viši oficir u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu.

Fibi ima američko državljanstvo, ali je porijeklom iz Srbije. Za njen uspjeh zaslužan je srpski advokat Nikola Čabraja koji živi i radi u Čikagu i koji je generalni direktor i većinski vlasnik kompanije "Dženeral dajnamiks".

Fibi Novaković je diplomirala na "Smit" koledžu u Masačusetsu. Postala je obavještajac CIA, a potom je uspjela kao viši oficir u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu. Nakon što je izgradila uspješnu karijeru u obavještajnim službama, Fibi se prebacila na biznis.

Prije 14 godina prešla je u "Dženeral dajnamiks", gore pomenutu kompaniju, koja se bavi svemirskom, vojnom i avio tehnologijom. Ova kompanija je na 5. mjestu u vojnoj industriji, pa je tako Fibina plata ogromna.

Samo u jednoj godini, tačnije u 2012. Fibi je zaradila 6.887.772 dolara, a prošle godine njena zarada je porasla na 19 miliona. Tim povodom, Fibi Novaković se našla na 56. mjestu ove impozantne liste.

Pod njenim vođstvom, zarada pomenute kompanije je porasla za 6.5 odsto, a Novakovićka je osim u biznisu angažovana i u humanitarnom radu u fondaciji "Medalje časti".

O njenom privatnom životu se ne zna mnogo. Udata je, ali je zadržala srpsko prezime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana