Otvoren put do veće penzije

Marijana Miljić
Otvoren put do veće penzije

Banjaluka - Evropski dobrovoljni penzijski fond, prvi te vrste u BiH, juče je zvanično počeo sa radom potpisivanjem prvih ugovora sa korisnicima.

Novac u fond građani mogu uplaćivati samostalno ili to mogu učiniti njihovi poslodavci. Uplaćeni novac moći će kasnije da koriste kao dodatnu penziju uz redovnu koju isplaćuje Fond PIO RS. Suština uplate novca u fond je štednja za sigurnije penzionerske dane. Kako bi poslodavci i radnici bili podstaknuti na uplate u fond, poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na uplate na račun zaposlenih u dobrovoljni penzijski fond do iznosa od 1.200 KM godišnje i kompletan iznos završava na računu radnika.

Fond su osnovali Penzijski rezervni fond RS (PREF), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupna pokojninska družba iz Ljubljane. Slovenci imaju vlasnički udio od 34 odsto, dok preostala dva partnera drže po 33 procenta.

- Dobrovoljno penzijsko osiguranje kao dodatni vid osiguranja je dugi niz godina praksa u zemljama zapadne i u većini zemalja jugoistočne Evrope, a sada i građani RS imaju priliku da koriste njegove prednosti. Evropski dobrovoljni penzijski fond je nova prilika za poslodavce i pojedince u RS, ne samo da obezbijede dodatni prihod u starosti, nego da postanu odgovorni prema sebi, bližnjima i društvu u cjelini. Drago mi je da su poslodavci prepoznali značaj dobrovoljnog penzijskog osiguranja - kazao je direktor Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Tomaž Završnik.

Proces osnivanja ovog fonda podržale su institucije RS, a prvi i glavni korak učinjen je usvajanjem Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima.

- Evropski dobrovoljni penzijski fond je veoma važan za finansijsko tržište RS. Pravi efekti formiranja fonda će se vidjeti tek za osam do deset godina. Iako je ovo prvi ovakav fond u RS, uvjereni smo da će biti uspješan jer imamo partnere sa iskustvom iz drugih zemalja koje će prenijeti kod nas kako bi animirali ljude da štede i koriste benefite koje imaju na duži vremenski period - kazao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Šef Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun rekao je da su ponosni što su partner u osnivanju fonda.

- Kroz ovaj fond ulažemo u penzije ljudima i svjesni smo šta to znači. Zahvalan sam Vladi RS za podršku u stvaranju pravnog i poreskog okvira koji je obezbijedio uslove za osnivanje fonda - kazao je Braun.

Direktor PREF-a Darko Lakić rekao je da je osnivanje dobrovoljnog penzijskog fonda važan dio reforme penzijskog sistema.

  • Ključna pretpostavka za uspješno poslovanje dobrovoljnih penzijskih fondova je povjerenje. Zahvalni smo poslodavcima koji su se odlučili na potpisivanje memoranduma za pristupanje Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu - kazao je Lakić i izrazio nadu da će i ostali prepoznati prednosti koje donosi fond.

Preduzeća koja su potpisala memorandum o pristupanju fondu

„Autoputevi RS“

„Pošte Srpske“

„Šume RS“

„Elektroprivreda RS“

„Banjalučka pivara“

„Euroekspres“ Banjaluka

„Destilacija“ Teslić

„Peštan“ Laktaši

„Lanako“ Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana