Отворен пут до веће пензије

Маријана Миљић
Отворен пут до веће пензије

Бањалука - Европски добровољни пензијски фонд, први те врсте у БиХ, јуче је званично почео са радом потписивањем првих уговора са корисницима.

Новац у фонд грађани могу уплаћивати самостално или то могу учинити њихови послодавци. Уплаћени новац моћи ће касније да користе као додатну пензију уз редовну коју исплаћује Фонд ПИО РС. Суштина уплате новца у фонд је штедња за сигурније пензионерске дане. Како би послодавци и радници били подстакнути на уплате у фонд, послодавци су ослобођени плаћања пореза и доприноса на уплате на рачун запослених у добровољни пензијски фонд до износа од 1.200 КМ годишње и комплетан износ завршава на рачуну радника.

Фонд су основали Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Љубљане. Словенци имају власнички удио од 34 одсто, док преостала два партнера држе по 33 процента.

- Добровољно пензијско осигурање као додатни вид осигурања је дуги низ година пракса у земљама западне и у већини земаља југоисточне Европе, а сада и грађани РС имају прилику да користе његове предности. Европски добровољни пензијски фонд је нова прилика за послодавце и појединце у РС, не само да обезбиједе додатни приход у старости, него да постану одговорни према себи, ближњима и друштву у цјелини. Драго ми је да су послодавци препознали значај добровољног пензијског осигурања - казао је директор Европског добровољног пензијског фонда Томаж Завршник.

Процес оснивања овог фонда подржале су институције РС, а први и главни корак учињен је усвајањем Закона о добровољним пензијским фондовима.

- Европски добровољни пензијски фонд је веома важан за финансијско тржиште РС. Прави ефекти формирања фонда ће се видјети тек за осам до десет година. Иако је ово први овакав фонд у РС, увјерени смо да ће бити успјешан јер имамо партнере са искуством из других земаља које ће пренијети код нас како би анимирали људе да штеде и користе бенефите које имају на дужи временски период - казао је министар финансија РС Зоран Тегелтија.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун рекао је да су поносни што су партнер у оснивању фонда.

- Кроз овај фонд улажемо у пензије људима и свјесни смо шта то значи. Захвалан сам Влади РС за подршку у стварању правног и пореског оквира који је обезбиједио услове за оснивање фонда - казао је Браун.

Директор ПРЕФ-а Дарко Лакић рекао је да је оснивање добровољног пензијског фонда важан дио реформе пензијског система.

  • Кључна претпоставка за успјешно пословање добровољних пензијских фондова је повјерење. Захвални смо послодавцима који су се одлучили на потписивање меморандума за приступање Европском добровољном пензијском фонду - казао је Лакић и изразио наду да ће и остали препознати предности које доноси фонд.

Предузећа која су потписала меморандум о приступању фонду

„Аутопутеви РС“

„Поште Српске“

„Шуме РС“

„Електропривреда РС“

„Бањалучка пивара“

„Еуроекспрес“ Бањалука

„Дестилација“ Теслић

„Пештан“ Лакташи

„Ланако“ Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана