Отворен Економски форум у Санкт Петербургу Предсједник Српске са Путином

Агенције
Отворен Економски форум у Санкт Петербургу Предсједник Српске са Путином

У Санкт Петербургу је отворен Међународни економски форум, који се одржава под покривитељством предсједника Руске Федерације Владимира Путина.

Форум је отворио гувернер Санктпетербуршке области Георгиј Полтавченко, који је изјавио да је интересовање за овај догађај велико. То потврђује и чињеница да је пријављено готово 20.000 учесника из више од 100 земаља.

У Санкт Петербург је стигао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који би сутра требало да се састане са руским предсједником Владимиром Путином.

Четрдесет лидера највећих инвестиционих фондова у свијету, више од деведесет догађаја, радионица, панел дискусија, дијалога о економији, бизнису... све је то само мали дио великог и, чини се, никад већег Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

У свему томе, сутра очекујемо важан и за нас најважнији дио- састанак Владимира Путина и Милорада Додика.

- Чињеница да се састајем са Владимиром Путином је сасвим довољна да се Република Српска примијети као партнер Руске Федерације и да се ти састанци одржавају у континуитету, да нема хладно-врућих, већ пријатељских и веома срдачних односа. За мене лично је привилегија да, у континуитету већ десетак година, имам састанке са руским предсједником и да договарамо званични састанак у Москви у септембру. Остало је још да договоримо датум - рекао је Додик.

Прије састанка са Путином, предсједник Српске има низ састанака- један са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком, а затим и учешће на пленарној сједници коју ће водити руски предсједник Владимир Путин, уз француског предсједника Емануела Макрона и јапанског премијера Шинзо Абеа и директроку ММФ-а Кристин Лагард.

- Ја сам поносан на све то и треба да буде поносан сваки будући предсједник који изгради односе са Руском Федерацијом у којима може да обезбиједи такве састанке, јер се тај континуитет мора одржати. Уколико садашњи представници Српске у власти на нивоу БиХ добију власт у Српској, ми губимо партнере, јер ће они сачекати да виде о чему се ради. Ми немамо времена за губљење, наши партнери и односи са Руском Федерацијом, морају да остану неупитни - нагласио је Додик.

Предсједник Српске ће и овај пут позвати руског предсједника Владимира Путина да посјети Републику Српску, а за то постоје, каже, бројни разлози- од оних старих пријатељских преко политичких, до чињенице да Бањалука на љето почиње да гради Српско-руски центар, када ће, сасвим сигурно, у Бањалуку да стигну високи званичници Руске Федерације, закључује Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана