Откупљен вишак крушке

М. Л.
Откупљен вишак крушке

Бањалука - Предузећа у РС која се баве прерадом воћа и поврћа откупила су око 1.000 тона крушке која је била тржишни вишак и тако спасили воћаре великих губитака, рекао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Додао је да су прерађивачи понудили јединствену цијену од 0,60 КМ, што су била и очекивања произвођача.

- Задовољни смо како је све прошло. Без помоћи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и залагања министра Стеве Мирјанића, претрпјели бисмо огромне губитке - рекао је Дојчиновић.

Он је у име свих воћара захвалио и прерађивачима који су им изашли у сусрет међу којима су "Витаминка" из Бањалуке, "Спектар дринк" Бијељина, "Биоплод" Козарска Дубица, "Нови стандард" Лакташи и "Херба комерц" Бијељина, са којим су извршили компензацију за хемијска средства.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић рекао је да су откупили додатних 300 тона шљиве, 300 тона јабуке и десет тона крушке виљамовке.

- За све то што смо додатно откупили преузимамо ризик пласмана, али да не би крушка пропала можемо је прерадити у кашу и замрзнути - рекао је Микић и додао да је потребна много боља координација између произвођача, прерађивача и трговаца, како би се проблем пласмана рјешавао на вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана