Osnivanje firme klikom od kuće

Danijela Stokanić
Osnivanje firme klikom od kuće

Banjaluka - Elektronska registracija poslovnih subjekata trebala bi do kraja godine da zaživi i u Srpskoj, što će omogućiti osnivanje preduzeća od kuće pomoću nekoliko klikova i time uštedu vremena i novca.

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune zakonskih i drugih propisa neophodnih za realizaciju ove reforme.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić, čiji je resor zadužen za realizaciju ove reforme, istakao je da projekat finansira britanska vlada posredstvom Svjetske banke.

- Na ovaj način biće uspostavljen sistem e-uprave. To će za sada biti učinjeno samo u oblasti registracije poslovnih subjekata, ali predstavlja početak u procesu uvođenja e-uprave i u ostalim oblastima. Sistem e-registracije, pored legislativnih izmjena, zahtijeva i druge preduslove, kao što je potpuna konverzija materijalne dokumentacije registarskih sudova i registarskih organa jedinica lokalne samouprave u digitalni oblik. Ovaj proces je već započet i teče u nekoliko privrednih sudova RS - kazao je Klokić.

U toku je i uspostavljanje nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima koji će djelovati pri Agenciji za informaciono društvo RS.

- Na taj način biće uspostavljeno i sertifikaciono tijelo koje će izdavati kvalifikovane elektronske potpise. To će u praksi omogućiti potpunu primjenu zakona kojima se reguliše elektronski potpis, elektronski dokument i elektronsko poslovanje - rekao je Klokić.

RS se, prema njegovim riječima, uvođenjem elektronskog načina komunikacije između podnosioca zahtjeva za registraciju i nadležnog organa koji odlučuje o tom zahtjevu svrstava u red modernih zemalja čiji pravni sistem prepoznaje značaj e-uprave.

- U ovom procesu biće omogućeno i pribavljanje elektronske dokumentacije po službenoj dužnosti od nadležnih organa čije je prilaganje obavezno uz zahtjev za registraciju. To će biti primijenjeno tamo gdje je to moguće u ovoj fazi - objasnio je Klokić.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić ističe da je ovaj korak za pohvalu i da treba što prije uvezati sve karike u lancu da bi sistem u potpunosti zaživio.

  • I sada teoretski postoji mogućnost da u roku od 12 časova u APIF-u bude obavljena registracija firme, međutim dugo traje postupak u sudu. Zbog toga vjerujem da će i poslije ove reforme određen period trebati mnogo dokumentacije i za elektronsku registraciju poslovnih subjekata - kazao je Mijić.

Prva faza

RS je 2013. godine krenula u reformu sistema registracije poslovnih subjekata uspostavljanjem jednošalterskog sistema i jedinstvenog registra svih poslovnih subjekata.

Time je broj dana potrebnih za registraciju smanjen sa 23 na tri, a broj procedura sa 11 na pet, a znatno su redukovani i troškovi tog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana