Оснива се банка која ће засјенити Свјетску банки и ММФ

Танјуг
Оснива се банка која ће засјенити Свјетску банки и ММФ

На иницијативу Кине, 21 земља Азије потписала је меморандум о оснивању нове међународне банке.

Међутим, ту нову банку Вашингтон сматра непотребним и потенцијално опасним конкурентом постојећим институцијама као што је Свјетска банка (СБ).

Азијска инфраструктурна инвестициона банка (АИИБ) одражава жељу Кине да покрене инвестиције у региону и њену фрустрираност због доминације институција као што су СБ, Међународни монетарни фонд и Азијска развојна банка.

У Пекингу су меморандум о разумјевању потписале земље од регионалног гиганта Индије, преко малих и сиромашних земаља као што је Лаос, до богатих које укључују Сингапур и Катар.

Нова банка финансираће изградњу путева, пруга, електрана и телекомуникационе мреже ради јачања економија у региону.

"У Кини имамо изреку 'Ако желиш да се обогатиш, прво изгради путеве' и вјерујем да то добро описује колико је за привредни развој важна инфраструктура", изјавио је предсједник Кине Сји Ђинпинг.

Сји је прије годину дана на самиту азијско-пацифичких земаља предложио да се оснује ова банка, наводећи да ће Кина обезбједити највећи дио, а можда и свих 50 милијарди долара оснивачког капитала. Од приватних кредитора очекује се још 50 милијарди долара.

Министар финансија Сингапура Тарман Шанмугаратан поручио је да се нада да ће сви детаљи о оснивању банке бити договорени до средине 2015, да би банка што прије почела да кредитира изградњу инфраструктуре.

Амерички министар финансија Џејкоб Лу је недавно изразио забринутост због плана оснивања нове азијске банке. Иза става Вашингтона стоји дугорочно неповјерење према напорима Пекинга да своју економску снагу употреби за привлачење околних земаља у своју политичку орбиту, будући да би оне тако биле удаљене од утицаја САД.

Кина је друга по величини свјетска привреда и њен бруто домаћи производ ће ове године премјашити 10 билиона долара. Пекинг, међутим, у СБ има свега 5,2 одсто гласачких права, за разлику од 16 одсто, колико држи Вашингтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана