Осигуравајуће куће срушиле рекорд

Маријана Миљић
Осигуравајуће куће срушиле рекорд

Бањалука - Осигуравајуће куће у РС прикупиле су прошле године највећу премију од када постоји Српска, а њен износ достигао је 213,3 милиона КМ.

Према неревидираним извјештајима који су осигуравајуће куће доставиле Агенцији за осигурање РС, обрачуната премија у 2017. порасла је 7,6 одсто у односу на претходну  годину.

Друштва за осигурање чије је сједиште у РС учествовала су у укупној премији са 79,5 одсто, а остатак се односи на филијале осигуравајућих кућа из ФБиХ.

Раст је забиљежен и у области неживотних и животних осигурања. Од неживотних врста осигурања у којима доминира осигурање од ауто-одговорности прикупљено је 7,8 одсто више премије, а код животних раст је износио 6,7 процената.

Обрачуната премија неживотних осигурања достигла је 178,4 милиона и чини 83,7 одсто укупне премије, док је премија животних осигурања износила 34,9 милиона КМ или 16,3 одсто укупне обрачунате премије.

Директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић истиче да је износ обрачунате премије у 2017. години највећи на тржишту осигурања у историји Српске.

- Сваке године смо имали раст премије и укупан износ сада се ближи цифри од 215 милиона марака. Томе доприноси константан раст и у области животних и неживотних осигурања - казао је Дујаковић.

У Удружењу друштава за осигурање РС такође истичу да је обрачуната премија константно расла претходних година и да је у 2017. години оборила рекорд.

- Неживотна осигурања до сада су имала тренд раста од седам до осам одсто сваке године, док је код животних осигурања тренд раста био двоцифрен и 2017. године је исказан једноцифреним бројем. Осигурања која имају велики потенцијал у РС и даље ће имати тренд раста обрачунате премије - рекао је предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Миломир Дурмић.

Регистрација возила

Агенција за осигурање РС донијела је у новембру прошле године смјернице којима је забранила давање попуста приликом регистрације возила. Због кршења овог подзаконског акта из Удружења за осигурање РС искључено је осигуравајуће друштво "Гарант" из Брчког.

- Пратимо стање на терену и сваког четвртка одржавамо састанке. Санкционишемо куће које дају нелегалне попусте. Ситуација није сјајна, али је задовољавајућа - казао је Славен Дујаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана