“Орлу” се смијеши уговор са Русима

Милијана Латиновић
“Орлу” се смијеши уговор са Русима

Бијељина - Акционарско друштво за производњу и ремонт “Орао” из Бијељине требало би да до краја године потпише уговор са Русима о ремонту мотора за хеликоптере, чиме би обезбиједили сигурно пословање у наредних десет година.

Да ће “Орао” добити лиценцу за ремонт мотора хеликоптера руске производње договорено је у мају прошле године у Москви на засједању Међудржавне комисије за трговину и економску сарадњу. Међутим, уговор са руском фирмом “Климов” још није потписан, али су преговори у току и у “Орлу” очекују да ће ускоро ставити потпис на овај документ.

- Требало би да се до краја године искристалише стање у вези са уговором за лиценцу за ремонт мотора хеликоптера руске производње, јер се дуго ради на припреми овог пројекта. Неопходно је ријешити проблем финансирања пројекта, за шта је потребно обезбиједити средства у износу од неколико милиона евра - рекли су у “Орлу”.

Појашњавају да “Орао” мора да уложи одређени износ у пројекат, чиме би се обезбиједила техничка документација, обука радника и трансфер технологија како би били спремни да одговоре свим новим задацима.

У “Орлу” истичу да су спровели истраживање тржишта у региону и у свијету које је показало да само на простору бивше Југославије постоји респектабилна флота хеликоптера који користе руске моторе “климов ТВ3-117” и да би ово предузеће добро котирало на тржишту уколико добије лиценцу.

- “Орао” би био једина сертификована компанија за ремонт хеликоптерских мотора ТВ3-117 изван Русије, јер су остали ремонтни заводи изван Русије изгубили њихову подршку. Србија има изузетно добре односе са Руском Федерацијом и “Орао” на бази тих односа покушава да успостави сарадњу - истакли су у “Орлу” и нагласили да очекују да ће пословни резултат на крају ове године бити добар, с обзиром на обим уговореног посла.

У некадашњем ваздухопловном заводу, а данашњем Акционарском друштву “Орао” запослено је 397 радника. Осим ремонта мотора за школско-борбене авионе војске Србије, тренутно раде и моторе за наручиоце из Индије, а у плану је и сарадња са  Малезијом и Италијом.

“Орао” континуирано улаже у школовање и усавршавање кадрова, а само у току 2018. уложено је више од пола милиона марака у набавку нове опреме и унапређење специјалних процеса и технологија.

Значајан потенцијал “Орла” представљају лабораторије, које су развијене првенствено за потребе процеса ремонта и производње турбомлазних мотора и испитивања у ваздухопловству, а које пружају услуге из домена законске метрологије и испитивања материјала за више од хиљаду наручилаца из региона.

Мотори

У Акционарском друштву за производњу и ремонт “Орао” истичу да је 1987. године, за коју кажу да је била златна година “Орла”, када је на располагању био и погон у Либији, ремонтовано и сервисирано у одређеном обиму више од 300 мотора. Данашњи капацитет је око 50 мотора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана