Opel ima potez protiv Rusije

Tanjug
Opel ima potez protiv Rusije

Moskva - Njemački proizvođač automobila Opel reorganizovaće proizvodnju u Rusiji zbog pada prodaje u toj zemlji zbog ekonomskih posledica krize u Ukrajini.

"Rusija je prošle godine bila naše treće tržište po veličini, poslije Britanije i Njemačke, a trenutno se suočavamo sa ozbiljnim tržišnim turbulencijama. Iako vjerujemo u dugoročni potencijal Rusije, trenutno bilježimo značajan pad prodaje i cijena zbog potonuća rublje", izjavio je izvršni direktor grupacije Karl-Tomas Nojman, a prenijela agencija Frans pres.

Proizvodnja u fabrici u Sankt Peterburgu, gdje se proizvode modeli Opela i Ševroleta, biće smanjena na jednu smjenu, a radnicima će biti ponuđen program dobrovoljnih odlazaka, s ciljem da se radna snaga smanji za 500 ljudi sa sadašnjih 1.600, navodi Opel.

Kompanija dodaje da je broj novih registracija vozila u Rusiji, gdje je rublja oslabila na rekordni minimum u odnosu na dolar, u osam mjeseci zaključno sa avgustom smanjen 12,1 odsto.

Podsjetimo, i njemački proizvođač automobila Folksvagen smanjiće proizvodnju u svojoj fabrici u ruskom gradu Kalugi zbog slabljenja rublje i ekonomskih teškoća u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana