Olakšice za švajcarac koštale 11,1 milion KM

Željka Kokot
Olakšice za švajcarac koštale 11,1 milion KM

Banjaluka - Trošak koji je Hipo Alpe Adrija banka Banjaluka uknjižila u prvom polugodištu 2016. na osnovu olakšica za konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima iznosio je 11,1 milion KM.

Hipo banka je u martu ponudila mogućnost konverzije kredita u "švajcarcima" uz paket olakšica, a iskoristilo ju je oko 85 odsto klijenata.

U Hipo banci kažu da su kao jedan od prioriteta za 2016. odredili konačno rješavanje pitanja kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima ponudivši klijentima dobrovoljnu, odgovornu, razumljivu i nadasve fer ponudu u vidu olakšica uz konverziju kredita u evro ili KM.

- Knjiženi trošak na osnovu datih olakšica za prvih šest mjeseci iznosio je 11,1 milion KM, što je direktno uticalo na polugodišnji rezultat banke, pa je umjesto pet miliona neto dobiti ostvaren gubitak od 6,1 milion KM. Ako ostavimo po strani ovaj jednokratan trošak, ostali indikatori poslovanja banke daju nam razlog za veliki optimizam - kaže predsjednik uprave Hipo banke Banjaluka Dragan Kovačević.

On je istakao da očekuju dodatne troškove i u drugoj polovini godine zbog velikog odziva klijenata koji su prihvatili ponuđene olakšice.

- Banka će zahvaljujući snazi kapitala uspješno pokriti ovaj jednokratni negativni rezultat. Adekvatnost kapitala banke iznosi 17,3 odsto, što je značajno iznad zakonski propisanih 12 odsto i još je znatno iznad prosjeka bankarskog sektora u RS. To je najbolji dokaz stabilnosti i sigurnosti budućeg poslovanja Hipo banke - rekao je Kovačević.

Novi vlasnici Hipo banke, američki fond "Advent internešnel" i Evropska banka za obnovu razvoj, pružili su nove mogućnosti razvoja i dobre perspektive za njeno buduće poslovanje.

- Banka je unaprijedila kvalitet svog portfolija u svim sektorima, stekla nove klijente i postavila osnove za buduće, dugoročno stabilno i profitabilno poslovanje, još jednom dokazujući da je među sistemski važnim bankama na domaćem tržištu - istakao je Kovačević.

Dodao je da su definisana tri stuba poslovanja - snažno usmjerenje na rast baze klijenata, direktan portfelj proizvoda i jednostavni i efikasni procesi.

- U prilog ambicioznom planu govore i rezultati poslovanja u prvom polugodištu ove godine i zabilježeni snažan rast novih kreditnih plasmana. Natprosječan rast bilježimo u poslovanju sa stanovništvom u iznosu od 236 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom segmentu tržištu smo ponudili jedan od najkonkurentnijih kreditnih proizvoda za konsolidaciju sa iznosom do 70.000 KM i rokom otplate do 15 godina. U segmentu poslovanja sa pravnim licima zabilježen je još veći rast novih kreditnih plasmana u iznosu od 342 odsto - istakao je Kovačević.

Glavne olakšice

- Otpis iznosa kreditnih obaveza za 30 odsto

- Fiksna kamatna stopa novog kredita od 5,99 odsto

- Produžavanje otplate kredita i do 100 odsto za klijente do najviše 75 godina starosti

- Dodatno smanjenje iznosa kreditnih obaveza za 50 odsto za 25 odsto klijenata čija domaćinstva imaju najniža primanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana