Олакшице привреди од идуће седмице

Свјетлана Шурлан
Олакшице привреди од идуће седмице

Бањалука - Опрема намијењена за производњу биће од половине идуће седмице ослобођена од плаћања царина, што ће представљати значајан стимуланс привредницима.

Царина неће бити обрачунавана на опрему за производњу која се не производи у БиХ и коју привредници увозе за нову или проширење и модернизацију постојеће производње.

Одлука о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина послије дужег времена је објављена у "Службеном гласнику БиХ" и ступа на снагу у сриједу. Њу је још крајем јануара усвојио Савјет министара БиХ, а објављена је након више од два и по мјесеца и то случајно или не тек након што је "Глас Српске" поставио питање о томе. Помоћник директора за издаваштво у "Службеном гласнику БиХ" Нино Хасановић најприје је одговорио да одлука није дошла на објаву, а само сат и по касније да је она управо дошла и да ће бити одмах објављена.

Привредници су дужи период тражили поменуте царинске олакшице, јер су им дажбине које су до сада плаћали биле кочница за инвестиције и унапређење производње.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој и директор фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић је рекао да су царинске стопе непримјерене за увоз репроматеријала и машина за производњу.

- Плаћамо више царине него неупоредиво јача њемачка привреда. Непрестано смо због тога имали проблеме и тражили смо да нам у том смислу буде пружена помоћ да бисмо могли колико-толико да будемо равноправни са иностраним фирмама. Сад је то дошло на ред и поздрављам доношење одлуке, али је неопходно да коначно почне и примјена Закона о царинској политици, који је усвојен још 2015. године - истакао је Пазуревић.

Додао је да су се привредници до сада углавном задуживали када су хтјели да увезу машине, а да ће сада набавка бити много лакша.

- Не очекујем да ће као посљедица ове одлуке доћи до драстичног повећања страних инвестиција, али ће домаћа привреда сигурно бити стабилнија - истакао је Пазуревић.

Одлуком је прописано да намети неће бити обрачунавани ни приликом увоза дониране опреме за деминирање, војне, полицијске и казнено-поправне установе, ватрогасну и цивилну заштиту и школе. Од плаћања дажбина биће ослобођена и опрема која је улог страног лица, са изузетком аутомобила и аутомата за забаву и игре на срећу. Царину неће плаћати ни физичка лица уколико преносе пребивалиште или боравиште у БиХ и робу коју су наслиједили у иностранству. Младенци ће такође бити поштеђени царина на свадбену опрему, поклоне и предмете из домаћинства који припадају супружнику који се због склапања брака пресељава у БиХ.

Интернет куповина и лични пртљаг

Вриједност робе купљене путем интернета која стиже у писмима и поштанским пакетима и која је ослобођена плаћања царине и ПДВ-а повећана је са досадашњих 50 на 300 КМ. Одлуком је дефинисана и друга категорија пошиљке, а односи се на робу коју бесплатно шаље особа из иностранства. Царина неће бити плаћана на такве пошиљке ако процијењена вриједност робе не прелази 90 КМ по пошиљци. Прописано је и да ће путник у личном пртљагу моћи да пренесе некомерцијалну робу без плаћања царине у вриједности до 600 умјесто досадашњих 200 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана