Olakšice krate put do posla

Milijana Latinović
Olakšice krate put do posla

Banjaluka - Novoosnovano Ministarstvo privrede i preduzetništva RS pokrenulo je inicijativu da se nezaposlenim licima koja dobiju subvenciju za samozapošljavanje ostavi rok od 30 dana da registruju poslovanje, a ne da osnovana djelatnost bude uslov za dobijanje novca, kao što je do sada bila praksa.

U ministarstvu za “Glas Srpske” ističu da nastoje da poboljšaju poslovni ambijent, te su iz tog razloga Zavodu za zapošljavanje RS uputili inicijativu za izmjenu propisa za programe samozapošljavanja.

- Ustanovili smo da se od stranke koja aplicira za ostvarivanje prava na novac za samozapošljavanje zahtijeva da je registrovana kao preduzetnik ili da je pokrenula postupak registracije poslovanja. Postupak registracije preduzetnika iz perspektive stranke se komplikuje i mi smo pokrenuli inicijativu da se u interesu posla to riješi tako da nezaposlena lica koja dobiju subvenciju imaju rok od 30 dana da pokrenu proces registracije - naveli su u resornom ministarstvu i dodali da su sugerisali da se za učesnike javnih poziva uz zahtjev ne dostavljaju uvjerenja biroa da se lica nalaze na evidenciji nezaposlenih.

U ministarstvu smatraju da učesnici javnog poziva ne trebaju dokazivati činjenice o kojima se vodi službena evidencija.

- S ciljem pojednostavljenja i optimizacije ove provjere trebalo bi da se vrše po službenoj dužnosti putem nadležnih organizacionih jedinica Zavoda za zapošljavanje - istakli su u ministarstvu.

Dodaju da je u toku i izrada akcionog plana za realizaciju programa rada Vlade RS za period 2019-2022. godine, gdje je ministarstvo poseban akcenat stavilo i na aktivnost izrade, usaglašavanja i usvajanja pravnog okvira za izradu registra podsticaja, koji će omogućiti privrednicima da na jednom mjestu potraže i pregledaju sve potrebne informacije o razvojnim podsticajima i njihovim izvorima.

U Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske pozdravljaju inicijativu resornog ministarstva da se olakša put do zaposlenja licima koja su na birou za zapošljavanje i naglašavaju da je to dobar način da se zadrži radna snaga.

- Očigledno je da se novo ministarstvo ozbiljno uhvatilo u koštac sa problemom koji muči privredu, a to je nedostatak radne snage. Ovo je dobar način da se omladini olakša dolazak do posla. Trebaju nam što jednostavnije procedure, da probudimo svijest kod mladih da ostaju ovdje, otvaraju zanatske radnje i doprinose razvoju privrede - rekao je za “Glas Srpske” direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić, ističući da je Zapad nemilosrdan i da na sve načine nastoji da  privuče kvalitetne radnike sa ovih prostora. Bratić je naglasio da RS nedostaje kvalitetnih zanatlija i da je slab odziv đaka da se školuju za zanate.

- Nadam se da će aktivnosti Ministarstva privrede i uvođenje dualnog sistema obrazovanja u srednje škole doprinijeti da se situacija popravi i da razvoj naše privrede krene uzlaznom putanjom - dodao je Bratić.

Preduzetništvo žena

U Ministarstvu privrede i preduzetništva kažu da bi na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS trebalo da bude razmatran Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena Srpske za period 2018-2022. godine.

- Ovim dokumentom se ukazuje na jasnu opredijeljenost da se obezbijedi podrška preduzetnicama i utiče na promjenu svijesti o značaju preduzetništva žena u RS, kao i na smanjenje prepreka sa kojima se susreću vlasnice privrednih subjekata. Planirana je podrška kroz finansijske podsticaje, edukaciju, promociju i podršku udruživanju - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana