Oduzeta roba teška 4,8 miliona KM

Marina Čigoja
Oduzeta roba teška 4,8 miliona KM

Banjaluka - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su u toku prošle godine raznu robu vrijednu 4,8 miliona KM, dok se u skladištima trenutno nalazi roba vrijedna 9,4 miliona KM.

Kad je u pitanju vrsta oduzete robe u 2014. godini najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda i to u vrijednosti od 1,8 miliona KM, satova u vrijednosti od 295.495 KM, obuće u vrijednosti od 252.676 KM.

Oduzeto je i raznog nakita u vrijednosti od 239.994 KM, vozila i opreme vrijednih 198.950 KM, raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje čija vrijednost prevazilazi 200.000 KM, alata i elektromaterijala u vrijednosti od 160.000 KM, parfema u vrijednosti od 132.112 KM, duvanskih prerađevina u iznosu od 71.714 KM i razne druge robe.

Pojasnili su da roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja redovnih aktivnosti ima karakter privremeno oduzete robe i UIO ne može sa njom slobodno raspolagati.

- O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO - kazali su u UIO i dodali da za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi kaže šta će se sa njom raditi, odnosno hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće.

Kada je u pitanju roba koja se nalazi u skladištima, u UIO su istakli da je vrijednost pravosnažno oduzete robe 6,3 miliona KM, dok je roba vrijedna 3,1 milion KM privremeno oduzeta i sa njom se ne može raspolagati do konačne odluke suda.

- U toku prošle godine prodata je roba vrijedna 120.000 KM, dok je uništena roba vrijedna 1,6 miliona KM i to najvećim dijelom zbog poplave koja je uništila robu u centralnom skladištu UIO - istakli su u UIO.

Prijave

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je građane da na broj 080-020-607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

- Takođe, pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju - kazali su u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana