Oduzeta roba donijela 210.000 KM

Milijana Latinović
Oduzeta roba donijela 210.000 KM

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prikupila je za devet mjeseci ove godine 210.414 KM od prodaje oduzete robe na aukcijama, što je za 22 odsto više u odnosu na isti period lani.

Za devet mjeseci ove godine organizovano je 11 aukcijskih prodaja robe koja je oduzeta zbog raznih prekršaja, a načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević ističe da se na javnim aukcijama najviše prodaju odjevni predmeti, obuća, polovni kućanski aparati i tehnička roba, motocikli, alati i mašine.

- Najveći iznos prikupljen je prodajom robe široke potrošnje u Regionalnom centru u Tuzli - rekao je Kovačević.

Pojasnio je da se aukcije organizuju u sjedištu nadležnog regionalnog centra UIO gdje se nalazi oduzeta roba ili u centralnom skladištu, ukoliko je oduzeta roba tamo skladištena.

Kovačević je dodao da se na javnu aukciju mogu prijaviti lica koja ispunjavaju uslove i polože depozit za učestvovanje.

- Na aukcijama koje UIO organizuje mogu učestvovati pravna i punoljetna fizička lica, kao i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim zaposlenih u Upravi. Roba se uglavnom prodaje po lotovima u kojima se nalazi veći broj komada određene robe, pa se u skladu sa vrstom robe određuje ko može učestvovati na aukciji, posebno u smislu da li su to pravna ili fizička lica - pojasnio je Kovačević.

Istakao je da se novac dobijen na aukciji uplaćuje na jedinstveni račun UIO, sa kojeg se dalje sredstva raspoređuju na način kako je propisano Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Na internet stranici UIO objavljeno je da je prva naredna aukcija zakazana za sutra u Regionalnom centru Tuzla.

Na dobošu će se naći 685 kilograma sušenog duvana u listu i 530 kilograma mrvljenog duvana. Pravo učešća, kako je navedeno, imaju sva pravna lica registrovana za proizvodnju, otkup i obradu duvana. +++

 Oduzete cigarete

Službenici UIO BiH su na putu Foča - Sarajevo, u mjestu Trnovo, oduzeli 9.100 paklica cigareta, u vrijednosti od 41.000 KM. Riječ je o cigaretama “rojal”, “sani”, “ef-em” i “merilin”, koje nisu obilježene akciznim markicama UIO, saopšteno je juče iz UIO. Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana