Одузета роба донијела 210.000 КМ

Милијана Латиновић
Одузета роба донијела 210.000 КМ

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ прикупила је за девет мјесеци ове године 210.414 КМ од продаје одузете робе на аукцијама, што је за 22 одсто више у односу на исти период лани.

За девет мјесеци ове године организовано је 11 аукцијских продаја робе која је одузета због разних прекршаја, а начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић истиче да се на јавним аукцијама највише продају одјевни предмети, обућа, половни кућански апарати и техничка роба, мотоцикли, алати и машине.

- Највећи износ прикупљен је продајом робе широке потрошње у Регионалном центру у Тузли - рекао је Ковачевић.

Појаснио је да се аукције организују у сједишту надлежног регионалног центра УИО гдје се налази одузета роба или у централном складишту, уколико је одузета роба тамо складиштена.

Ковачевић је додао да се на јавну аукцију могу пријавити лица која испуњавају услове и положе депозит за учествовање.

- На аукцијама које УИО организује могу учествовати правна и пунољетна физичка лица, као и физичка лица која обављају дјелатност регистровану код надлежног органа, осим запослених у Управи. Роба се углавном продаје по лотовима у којима се налази већи број комада одређене робе, па се у складу са врстом робе одређује ко може учествовати на аукцији, посебно у смислу да ли су то правна или физичка лица - појаснио је Ковачевић.

Истакао је да се новац добијен на аукцији уплаћује на јединствени рачун УИО, са којег се даље средства распоређују на начин како је прописано Законом о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода.

На интернет страници УИО објављено је да је прва наредна аукција заказана за сутра у Регионалном центру Тузла.

На добошу ће се наћи 685 килограма сушеног дувана у листу и 530 килограма мрвљеног дувана. Право учешћа, како је наведено, имају сва правна лица регистрована за производњу, откуп и обраду дувана. +++

 Одузете цигарете

Службеници УИО БиХ су на путу Фоча - Сарајево, у мјесту Трново, одузели 9.100 паклица цигарета, у вриједности од 41.000 КМ. Ријеч је о цигаретама “ројал”, “сани”, “еф-ем” и “мерилин”, које нису обиљежене акцизним маркицама УИО, саопштено је јуче из УИО. Тужилаштву БиХ биће поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу недозвољени промет акцизних производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана