Одобрена расподјела 22,2 милиона КМ од путарине

Агенције
Одобрена расподјела 22,2 милиона КМ од путарине

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно/неизравно опорезивање (УО УИНО) БиХ усвојио је данас Одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са јединстевног рачуна за раздобље јул-септембар 2015.

Према овој одлуци, утврђени су привремени коефицијенти за расподјелу прихода који за трећи квартал ове године износе 63,85 одсто за Федерацију БиХ, 32,60 одсто за Републику Српску  и за Брчко дистрикт 3,55 одсто.

УО УИНО усвојио је данас и одлуку о привременој расподјели прихода од путарина за аутоцесте који су остајали на подрачуну јединственог рачуна.

Након усвајања ове одлуке на располагању ће бити 22.207.168 КМ, која се дијеле на начин да Федерацији БИХ припада 59 одсто (око 13,3 милиона КМ), Републици Српској ће бити дозначено 39 одсто (око 8,8 милиона КМ), а Брчко дистрикту два одсто (око 450.000 КМ).

Овом одлуком привремено се распоређују средства од 10 одсто укупно остварених прихода од путарине за аутоцесте, а закључено је да се у наредном периоду утврде законска рјешења за коначну, а не привремену расподјелу ових средстава.

Чланови УО усвојили су данас и измјене Одлуке о трошковима прегледа робе изван мјеста рада и изван радног времена царинских органа којој је основни циљ да се олакша пословање привредницима, уз закључак да се припреми нова свеобухватна одлука која би додатно унаприједила ову област.

Такође су утврђене и измјене и допуне Одлуке о поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозне дажбине на опрему која се ставља у слободан промет за органе цивилне заштите и ватрогаства. Ова одлука ће омогућити повластице код набавке опреме за добровољна ватрогасна друштва која раде са застрајелом опремом, посебно у мјестима која се често изложена пожарима.

УО је усвојио и Средњорочни план УИНО који представља оквир рада Управе, а конкретне активности ће бити разрађене кроз годишње планове.

На данашњој сједници није било изјашњавања о успостављању Царинске испоставе Неум јер је оцијењено да се овај материјал мора припремити на свеобухватан начин, уз детаљне анализе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана