Odnos štednje i kredita u usponu u bankarskom sektoru Srpske

Željka Kokot
Odnos štednje i kredita u usponu u bankarskom sektoru Srpske

Banjaluka - Bankarski sektor u RS još nije postigao optimalni odnos štednje i kredita, ali primjetan je pozitivan trend rasta učešća štednje stanovništva u ukupnim depozitima i povećanja učešća kredita privredi u ukupnim zaduživanjima.

Stanovnici u RS uštedjeli su u bankama do kraja juna ove godine 1,984 milijarde KM, a vrijednost uloga je ostala na istom nivou kao krajem 2015. Stanovništvo se, uprkos padu kamatnih stopa, još jednom pokazalo kao najvjernije u štednji, a svaki stanovnik je u prosjeku uštedio 1.459 KM.

Da stanovnici RS imaju veliku dozu povjerenja u rad banaka pokazuje podatak da je oročeno čak 78 odsto ukupnih uloga, dok se na štednju po viđenju odnosi 22 odsto ukupne štednje. Povjerenje u stabilnost domaće valute nije podjednako veliko, pa je u devizama sačuvano 70 odsto uloga.

Sektor stanovništva je ujedno i najveći dužnik, a ovoj kategoriji banke su do kraja juna ove godine odobrile 44 odsto svih kredita u vrijednosti od 2,007 milijardi KM.

Većina banaka ponudu kredita prilagođava ovom sektoru, koji je zabilježio pad od jedan odsto u odnosu na kraj 2015, a stanovnici su ujedno i najurednije platiše.

U Agenciji za bankarstvo RS kažu da banke u RS iz štednje i sredstava na tekućim računima stanovništva podmiruju sve kreditne potrebe ovog sektora. Objašnjavaju da se 26 odsto deponovanih sredstava prelijeva i na finansiranje zajmova drugim sektorima.

- Štednjom stanovništva je pokriveno 99 odsto zajmova ovom sektoru. Na tekućim računima se krajem juna ove godine nalazilo 544,3 miliona KM ili šest odsto više nego krajem 2015. godine. Štednja stanovništva, uključujući tekuće račune, iznosila je 2,529 miliona KM, što je za 26 odsto više u odnosu na vrijednost plasiranih kredita ovom sektoru - kažu u Agenciji za bankarstvo RS.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SNjOT Marko Đogo kaže da je riječ o pozitivnom trendu koji traje od 2010. godine, ali naglašava i da se promjene ipak odvijaju presporo.

- Osnovni postulat rada banaka koji vrijedi u razvijenim zemljama je da se 70 odsto ukupnih depozita odnosi na stanovništvo, dok se 70 odsto svih plasira privredi. U RS je 2008. godine štednja stanovništva činila svega 35 odsto ukupne, a trenutno su polozi na štednim knjižicama ovog sektora negdje na oko 50 odsto od ukupne štednje - kaže Đogo i dodaje da je dodatni problem što štednja ima tek blagu stopu rasta, pa će nam vjerovatno za dostizanje evropskog prosjeka trebati još 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana