Odbačene ponude za Šećeranu

Marijana Miljić
Odbačene ponude za Šećeranu

Bijeljina - Skupština povjerilaca bijeljinske "Šećerane" u petak nije prihvatila ponudu nijednog od četiri zainteresovana kupca, jer niko od njih nije ponudio dovoljno novca za fabriku.

Vrijednost ponuda koje su dostavile kompanije iz Hrvatske, Turske i Vijetnama, te grupa investitora iz RS kretala se između šest i deset miliona maraka. Najizdašnija je bila kompanija "Konstrakšn korporejšn" iz Vijetnama, koja je ponudila deset miliona KM, dok je Goran Vajkić iz Banjaluke, koji je na čelu grupe investitora, nudio 6,75 miliona maraka. Poljoprivredni kombinat "Kutjevo" iz Hrvatske bio je spreman da za državni kapital plati 6,4 miliona, a turska kompanija "Bozdag implik" šest miliona KM.

Skupština povjerilaca odbacila je sve ponude, uz argument da "Šećerana" vrijedi mnogo više. Povjerioci su zatražili da bude održana četvrta licitacija, na kojoj imovina fabrike ne bi trebalo da bude ponuđena ispod 15 miliona maraka.

- Licitacija u oktobru biće posljednja. Ako i ona propadne, imovina će biti srazmjerno podijeljena povjeriocima i uslijediće reorganizacija "Šećerane" - rekao je predsjednik Odbora povjerilaca Faik Muhić.

Povjerioci očekuju i da će sva četiri zainteresovana kupca poboljšati ponude i ponuditi najmanje 15 miliona KM.

Stečajni upravnik "Šećerane" Lazo Đurđević nije želio da komentariše odluke povjerilaca.

- Ne miješam se u njihove odluke. Radiću i dalje prema njihovim odlukama i poštovati ih. Slijedi četvrta licitacija - kazao je Đurđević.

Nova sjednica Skupštine povjerilaca najavljena je za 25. oktobar.

Na prvoj licitaciji imovina je ponuđena za 23,74 miliona, drugoj 16,50 miliona, a trećoj 11,87 miliona maraka.

Račun "Šećerane" blokiran je prije šest godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. "Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015, a krajem te godine je on i pokrenut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana