Od nove godine poskupljuju cigarete i duvan

nezavisne.com
Od nove godine poskupljuju cigarete i duvan

Banjaluka - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za narednu godinu, koja će se primjenjivati od 1. januara.

Prema usvojenoj odluci, od 1. januara naredne godine minimalna akciza iznosiće 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM iznosiće 1,50 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize i iznosiće 104 KM umjesto dosadašnjih 96,80 KM po kilogramu.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća putarina za narednu godinu. Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila, i to na određenu količinu koju odobri UO UIO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta. Ova odluka primjenjivaće se od 1. januara.

Upravni odbor usvojio je i izmjene pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH i Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost koji se odnosi na elektronsko podnošenje prijava kod obračuna akciza i PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana