Од нове године поскупљују цигарете и дуван

nezavisne.com
Од нове године поскупљују цигарете и дуван

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је на јучерашњој сједници у Мостару Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за наредну годину, која ће се примјењивати од 1. јануара.

Према усвојеној одлуци, од 1. јануара наредне године минимална акциза износиће 2,60 КМ умјесто 2,42 КМ, а специфична акциза умјесто 1,35 КМ износиће 1,50 КМ за паковање цигарета од 20 комада, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 одсто минималне акцизе и износиће 104 КМ умјесто досадашњих 96,80 КМ по килограму.

Усвојена је Одлука о утврђивању количине дизел горива које се користи за потребе рудника, термоелектрана и жељезница на које се не плаћа путарина за наредну годину. Одредбе ове одлуке односе се на дизел гориво које користе рудници и термоелектране у процесу производње и жељезнице за погон шинских возила, и то на одређену количину коју одобри УО УИО на приједлог влада ентитета и Брчко дистрикта. Ова одлука примјењиваће се од 1. јануара.

Управни одбор усвојио је и измјене правилника о примјени Закона о акцизама у БиХ и Правилник о примјени Закона о порезу на додатну вриједност који се односи на електронско подношење пријава код обрачуна акциза и ПДВ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана