Obveznice najsigurnije, akcije donose veću zaradu

Željka Kokot
Obveznice najsigurnije, akcije donose veću zaradu

Banjaluka - Kupovina hartija od vrijednosti postala je znatno isplativija od klasične štednje nakon što su banke nastavile da konstantno snižavaju kamate na depozite.

Prosječna kamata na depozite u RS na polugodištu 2015. iznosila je tek 2,46 odsto. Oštar pad kamatnih stopa na štednju i prognoza da će taj trend biti nastavljen podstakli su štediše na razmišljanje šta da čine sa novcem koji su povjerili ili namjeravali da polože u banke. Ekonomisti ističu da je jedan od najsigurnijih načina za čuvanje novca kupovina državnih obveznica i trezorskih zapisa. Maksimalan prinos na obveznice moguće je ostvariti tek nakon isteka roka dospijeća koji se mjeri periodom od nekoliko do petnaestak godina.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac smatra da je na nedovoljno razvijenom finansijskom tržištu poput našeg najisplativije ulagati u obveznice i trezorske zapise, koje emituju Vlada RS i lokalne zajednice.

- Obveznice i trezorski zapisi nude najsigurnije prinose i svode rizik na minimum - istakao je Radivojac.

Prinosi na obveznice zavise od roka dospijeća zbog čega ulaganje u njih zahtijeva strpljenje.

- Obveznice ratne štete koje na naplatu dospijevaju nakon 14 godina nose prinos od sedam odsto, obveznice devizne štednje dospijevaju nakon pet godina i obezbjeđuju prinos od šest do sedam odsto, dok državne obveznice imaju stopu prinosa od četiri do šest odsto i rok dospijeća od sedam godina - kaže direktor brokerske kuće "Eurobroker" iz Banjaluke Boris Majstorović.

Najmanje prinose, od jedan do dva odsto, donosi ulaganje u kratkoročne obveznice i trezorske zapise koji, međutim, važe za najsigurnije hartije od vrijednosti.

- Ulaganje u hartije od vrijednosti u svakom slučaju je isplativije od štednje u bankama, ali pad povjerenja u berzu koja je doživjela krah 2008. godine i neinformisanost stanovništva su glavni razlozi zbog kojih ta vrsta ulaganja nije zaživjela - kaže Majstorović.

S obzirom na to da dužničke hartije od vrijednosti ne daju prinose na kratak rok, ekonomisti predlažu ulaganje novca u akcije stabilnih firmi sa dobrim rejtingom uz upozorenje da se radi o nešto većem riziku.

- Ulaganje u akcije je, ipak, rizično i teško je sačiniti portfolio koji bi obezbijedio prinose od 10 do 15 odsto. Naše tržište je suviše plitko kada je riječ o likvidnosti pa je teško prodati kupljene akcije nakon određenog perioda - kaže Radivojac.

Podaci Banjalučke berze pokazuju da već nekoliko godina desetak istih firmi redovno isplaćuje dividendu i kao jedna od opcija za ulaganje koje ne nosi mnogo rizika otvara se kupovina njihovih akcija. Majstorović kaže da je kupovina akcija "Telekoma Srpske" vrlo isplativa i prilično sigurna.

- Akcije "Telekoma" obezbjeđuju prinos od 12 odsto i sigurnu polugodišnju dividendu od devet do 11 feninga po akciji - kazao je Majstorović.

Osim "Telekoma Srpske", ove godine dividendu su isplatili i Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica" iz Teslića, "Aura osiguranje", NLB Razvojna banka, "Mateks", "Banjalučka pivara", "Palas", "Grave osiguranje" i Nova banka iz Banjaluke, "Gas promet" iz Istočnog Sarajeva, "Boksit" iz Milića, "TGT" iz Laktaša i "Nešković osiguranje" iz Bijeljine.

Zlato

Kupovina zlata nekada je bila sigurna luka, ali posljednjih godina njegova cijena ima velike varijacije nakon kraha tržišta nekretnina SAD.

 

 

* Obveznice za ratnu štetu

14 godina - rok dospijeća

7 % - prinos

* Obveznice za deviznu štednju

5 godina - rok dospijeća

5 - 6 % - prinos

* Državne obveznice

7 godina - rok dospijeća

4 - 6 % - prinos

* Trezorski zapisi

6 - 12 mjeseci - rok dospijeća

1 - 2 % - prinos

* Akcije "Telekoma Srpske"

12 % prinos

1,63 KM - jučerašnja cijena akcije

2,46 % - prosječna kamata na depozite u RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana