Обвезницама до сигурног новца за пројекте

Милијана Латиновић
Обвезницама до сигурног новца за пројекте

Бањалука - Све више локалних заједница у Републици Српској шансу за обезбјеђење новца за инфраструктурне пројекте види у задуживању на Бањалучкој берзи, а вриједност обвезница које су општине и градови до сада емитовали је око 112 милиона КМ.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Друштва за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) Милош Грујић нагласивши да обвезнице чине све важнији тржишни материјал и да су веома често и предмет улагања ПРЕФ-а.

- У поређењу са ризиком улагања у акције, обвезнице су мање ризичне. Може се очекивати да ће још расти интерес за овакав вид улагања и прикупљања средстава. У том случају, тржиште капитала би ојачало једну од функција постојања - алокацију капитала. У овој години ПРЕФ је купио обвезнице Источног Новог Сарајева и општине Котор Варош - рекао је Грујић.

Он је појаснио да је тржиште новца у Српској тек у развоју, те је емисија обвезница начин да вишак новца из штедње или са других позиција лакше пређе код оних којима је потребан за разне пројекте, те да купци обвезница остварују профит у виду камате на посуђена средства.

- Просјечна каматна стопа на обвезнице емитоване прије шест година је била између пет и 6,75 одсто. Сад је много мања али и даље куповином обвезница купци добијају већи принос него на орочену штедњу - рекао је Грујић.

Нова ера у развоју финансијског тржишта и локалних заједница у РС започела је 2007. године усвајањем Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, чиме је омогућено да се градови и општине, уз сагласност Министарства финансија, могу задужити емисијом обвезница. Ту могућност прва је искористила општина Лакташи која је првом емисијом прибавила десет милиона. Њен примјер пратили су и друге локалне заједнице. ПРЕФ је недавно купио и највише обвезница општине Источно Ново Сарајево.

- Емисију обвезница ове општине препознали смо као адекватну прилику за улагање јер се рок доспијећа и понуђена каматна стопа уклапају - рекао је Грујић и додао да је око 40 одсто имовине ПРЕФ-а у обвезницама и депозитима.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић истакао је за “Глас Српске” да су три инвеститора купила све обвезнице већ првог дана емисије.

- За пет милиона номиналне вриједности обвезница обезбиједили смо 5,19 милиона КМ реалне вриједности и снизили каматну стопу на 3,9 одсто. Инвеститори су на овај начин потврдили наша очекивања да би обвезнице наше општине у будућности могле достићи и већу вриједност - истакао је Ћосић.

Инвеститор

ПРЕФ је од оснивања један од највећих појединачних институционалних инвеститора на Бањалучкој берзи. Углавном улаже у обвезнице Републике Српске, обвезнице емитоване по основу дуга за ратну штету и стару девизну штедњу, те муниципалне обвезнице.

Емисија обвезница локалних заједница на Бањалучкој берзи

Година            Износ емисије

2008.                  17.000.000

2009.                  18.280.000

2010.                  25.467.370

2011.                  16.877.849

2012.                    3.270.000

2017.                  14.496.048

2018.                  18.331.500

Укупно             112.722.768

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана