Обучавају дјецу за занимања која још не постоје

Д. Ј.
Обучавају дјецу за занимања која још не постоје

Србац - Основна школа “Јован Јовановић Змај” из Српца једна је од 15 основних школа у Српској која је била укључена у реализацију пројекта “Школе за 21. вијек”, а један од циљева едукације био је да наставници и школе промовишу значај дигиталне писмености.

Пројекат је спроводило Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са Британским савјетом, а њиме је обухваћено 150 наставника из РС који су прошли петодневну обуку. Међу њима је било и осморо наставника из Српца.

- Наставници су се едуковали путем модула “Критичко размишљање и рјешавање проблема” и “Дигиталне вјештине” како би те вјештине уврстили у процес учења, што подразумијева постављање отворених питања и давања повратних информација које ученицима омогућавају да ријеше неуобичајене проблеме - рекао је директор ОШ “Јован Јовановић Змај” Славко Драгосављевић.

Он истиче да је нагласак био на развоју дигиталних вјештина ученика, због чега је свака школа добила микрорачунаре који омогућавају дјеци да науче правити кодове и тако развију кључне вјештине неопходне за будућност.

- Наш свијет се брзо мијења, а резултати бројних анкета показују да ће чак 65 одсто од укупног броја данашњих ђака радити послове који још не постоје. Овим пројектом дјеца се практично припремају за такву ситуацију. Микрорачунари се могу користити у доста предмета који на први поглед нису директно повезани са програмирањем, попут биологије или музичког, а учење се подстиче на креативан начин - истиче Драгосављевић. У рад са овим уређајима укључени су чланови Клуба младих физичара и информатичке секције који су кроз пројекат већ реализовали неколико идеја које имају за циљ побољшање процеса учења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана