Обавезе највећи проблем Пошта

Маријана Миљић
Обавезе највећи проблем Пошта

Бањалука - Краткорочне обавезе "Пошта Српске" веће су од имовине предузећа за 3,47 милиона марака, а ревизори су упозорили да су рачуни предузећа прошле године више пута блокирани и да то изазива неизвјесност у погледу његовог даљег пословања и опстанка.

Независна ревизорска кућа "Грант Торнтон" дала је "Поштама Српске" позитивно мишљење на финансијске извјештаје за 2017. годину, али је скренула пажњу на могуће проблеме у пословању.

- Велики износ краткорочних обавеза на крају 2017. године и више блокада рачуна могу утицати на способност предузећа да ради по начелу сталности пословања. "Поште Српске" не посједују ни доказ о власништву над неким некретнинама. Поступак усклађивања књиговодственог стања са пословним и земљишним књигама је у току - навели су ревизори.

Ревизори су се осврнули и на судске спорове у којима се ово јавно предузеће појављује наводећи да из њих могу настати додатне обавезе.

- На крају прошле године вођена су 184 судска спора у којима се предузеће појављује као тужилац, а њихова вриједност је 4,41 милион марака без камата. С друге стране, против предузећа се воде 32 спора вриједна 1,84 милиона. Износи коначних губитака из судских спорова могу бити увећани на основу обрачунатих затезних камата до датума њиховог окончања, односно коначне исплате - навели су ревизори.

У "Поштама Српске", које су 2017. завршиле са добити од око 75.000 марака, наводе да је пословање побољшано у односу на претходну годину.

- Износ потраживања и обавеза са стањем на крају прошле године значајно је промијењен. Тај однос се аутоматски мијења већ након 31. децембра. Свакодневно имамо прилив новца на рачун. Наше обавезе сада износе око 2,3 милиона, а потраживања 2,5 милиона КМ. За четири мјесеца ове године ниједном нам није блокиран рачун - рекла је директорица "Пошта" Јасминка Кривокућа и додала да спроводе потребне процедуре у вези са укњижавањем спорних некретнина на које су указали ревизори.

Кривокућа је нагласила да су "Поште Српске" за ову годину пројектовале добит од 478.000 марака.

Кредит стављен на чекање

"Поште Српске" планирале су у овој години да се задуже за пет милиона марака, а у предузећу наводе да још нису посегнули за тим кредитом.

- Још нисмо посегнули за тим кредитом јер за сада нема потребе. Он је планиран само да не дај боже - казала је Јасминка Кривокућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана