Нови закон доноси о гасу веће инвестиције

А. Ј. Р.
Нови закон доноси о гасу веће инвестиције

Бањалука - Тржиште природног гаса у Републици Српској биће усклађено са стандардима Европске уније, а смањење административних баријера и стимулисање привредних субјеката требало би омогућити обимније инвестирање у ову област.

Ово би требало да обезбиједи нови закон о гасу РС, чији је нацрт већ усвојен. Како су истакли у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС једна од новина је проширење надлежности Регулаторне комисије за енергетику када је у питању надзор над примјеном правила рада оператера система, посебно у приступу и коришћењу система и додјели капацитета. Истакли су да је уведена обавеза објављивања годишњег извјештаја о регулаторним активностима ради лакше анализе унутрашњег тржишта природног гаса.

- У циљу смањења административних баријера и стимулисања привредних друштава у овој области, наведене су дјелатности за које је обавезно прибављање дозвола за рад. Дозволе за транспорт и дистрибуцију природног гаса биће додјељивање на период од 15 до 30 година - истакли су у министарству и додали да ће нови закон бити усклађен са Законом о инспекцијама РС јер сада није на одговарајући начин прописана надлежност инспекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана