Novi pogon i radna mjesta u Alumini

Srna
Novi pogon i radna mjesta u Alumini

Zvornik - Kompanija "Alumina" iz Zvornika otvorila je juče novi pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, u koji je iz vlastitih izvora uložila 6,5 miliona KM.

Pogon su svečano u rad pustili predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika.

Motika je rekao da je "Alumina" realizovala prvu fazu projekta proizvodnje silikagela, specijalnih zeolita i bemita, čime je omogućena godišnja proizvodnja od 800 tona silikagela i 200 tona specijalnih zeolita.

- Proizvodnju silikagela i specijalnih zeolita realizujemo u kooperaciji sa švajcarskom kompanijom "Zeohem". Trenutno su u ovom proizvodnom pogonu stvoreni uslovi za proizvodnju sedam novih proizvoda. Proizvodićemo pet tipova silikagela različitih po kvalitetu i dvije vrste specijalnih zeolita - pojasnio je Motika.

Silikagel najveću primjenu ima u industriji kozmetike, farmacije, rafinaciji ulja i industriji katalizatora, dok se specijalni zeoliti najviše koriste kao katalizatori u petrohemijskoj industriji.

"Alumina" je novom milionskom investicijom otvorila i 30 radnih mjesta.

- Površina novoizgrađenog objekta je 4.500 metara kvadratnih. Nove poslove otvorili smo i prilikom izrade i montaže objekta, u kojoj je u proteklih devet mjeseci učestvovalo 200 radnika svih struka, među kojima i tridesetak inženjera - naglasio je Motika.

Dodik je istakao da "Alumina" predstavlja razvojni potencijal Zvornika, regije Birač i RS i podržao opredjeljenje uprave da idu ka što većem stepenu finalizacije proizvodnje.

- Ovo je drugi objekat koji je otvoren ove godine, u novembru će biti pušten u rad još jedan, a u sljedećoj godini još dva proširenja ovog i jedan novi, koji treba da pomognu dodatnu finalizaciju. Srpska želi da vidi da ovaj kombinat bude nosilac razvoja ovog kraja i da svoje kapacitete može da izdvoji i u druge opštine u okruženju i da to bude sljedeća faza donošenja odluka poslovodstva. Želimo da benefite ovog uspjeha osjete i drugi ljudi, iako mnogi i iz drugih opština rade ovdje. Čuvanje radnih mjesta u uslovima kada je ovdje pokrenut stečajni postupak govori o uspjehu ove uprave i rukovodstva Republike. Zajedno smo bili na zadatku da očuvamo ovaj kombinat - rekao je Dodik.

U "Alumini" su istakli da će nakon završetka prve faze uslijediti i radovi u okviru druge faze ovog projekta i stvaranje uslova za proizvodnju dodatnih 400 tona silikagela.

Generatori zapošljavanja i razvoja

"Alumina" uprkos problemima sa kojima se suočava poslije pokretanja stečaja u Fabrici glinice "Birač", u čijem sastavu je poslovala, bilježi dobre poslovne rezultate i realizuje velike investicije u proširenje proizvodnje.

Ova kompanija je i generator zapošljavanja i razvoja u regiji Birač, a samo prošlog mjeseca u radni odnos je primila 45 radnika, među kojima je 15 inženjera mašinstva, tehnologije i elektrotehnike. "Alumina" zapošljava 1.467 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana